Oroszország nagyszabású rakétatámadást indított Ukrajna több területe ellen

2024. január 8. – 13:53

Oroszország nagyszabású rakétatámadást indított Ukrajna több területe ellen
Orosz rakétatámadásban megsemmisült lakóház romjai Zmiiv városában, Harkiv régióban 2024. január 8-án – Fotó: Sofiia Gatilova / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfői összefoglalónk az orosz–ukrán háborúról:

  • Helyi idő szerint reggel 6 óra körül egész Ukrajnában légiriadót rendeltek el, az ukrán légierő közölte, hogy az országot több hullámban robotrepülőgépek, egyes régiókban pedig ballisztikus rakéták támadják. A támadásokban legalább négy civil meghalt. A dél-ukrajnai, Dnyipropetrovszk megyi Krivij Rihben 15 ezer lakos maradt áram nélkül. A városban egy bevásárlóközpont és több mint két tucat magánépület rongálódott meg, a városon kívül meghalt egy 62 éves férfi. A megyeszékhelyet, Dnyiprót is orosz rakétatámadás érte. A városban ipari létesítményeket ért találat. Zaporizzsjában a rakéták lakóövezeteket találtak el, négy ember megsebesült. Hmelnyickij megyében két ember meghalt, és rakétacsapások értek kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeket. Az északkelet-ukrajnai Harkiv megye rendőrsége robbanásokról számolt be az azonos nevű megyeszékhelyen és több más településen. A rendőrségi forrás szerint egy kórház, továbbá üzletek és raktárak károkat szenvedtek.
    Egy nő megsebesült az Ukrajna második legnagyobb városát, Harkivot ért légitámadásban. A régió kormányzója szerint Harkiv városában négy rakétacsapás megrongált egy ipari létesítményt és egy oktatási intézményt. A Harkivtól mintegy 40 kilométerre délre fekvő Zmijivka településen egy lakóházat ért orosz légicsapás következtében két ember megsebesült, egy pedig még mindig „a romok alatt van”.
    Az ukrán hadsereg közölte, hogy 8 iráni gyártmányú, Sahíd típusú drónt lőtt le, amelyet az orosz hadsereg hétfőre virradóra indított a dél-ukrajnai Odessza és Mikolajiv régiók irányába. (MTI / Sky News / Guardian)
  • Az oroszok által megszállt kelet-ukrajnai Luhanszk régióban egy orosz harci repülőgép véletlenül bombát dobott Rubizhne városára – közölte Leonyid Pasecsnik, a régió Moszkva által kinevezett kormányzója. A bomba nem okozott sérüléseket. Oroszország 2014 óta tartja megszállva a luhanszki régió egyes részeit. (Guardian)
  • December vége óta komoly orosz légitámadás-hullám zúdul Ukrajnára, ami alaposan próbára teszi az ukrán légvédelmet. Rácz András, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint tudni lehetett, hogy az oroszok már régóta készültek egy ilyen intenzív csapássorozatra, de a képlet persze nem egyszerű, ha értékelni akarjuk, hogyan védi az ukrán eget a haderő. Bővebb elemzésünket itt olvashatja el.
  • Ferenc pápa a közel-keleti és ukrajnai konfliktusokra utaló beszédében azt mondta, hogy a civilek „válogatás nélküli támadása” háborús bűncselekmény. Nincs olyan konfliktus, amely ne végződne azzal, hogy valamilyen módon „válogatás nélkül sújtják” a polgári lakosságot – mondta. „Az ukrajnai és gázai események ezt egyértelműen bizonyítják. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértése háborús bűncselekmény, és hogy nem elég rámutatni rájuk, hanem meg is kell akadályozni őket”. (Reuters)
  • Oroszország szerint 300 lakost evakuáltak Belgorodból az ukrajnai csapások miatt. A régió kormányzója közölte, hogy a lakosokat a határtól távolabb fekvő Sztarij Oszkol, Gubkin és a Korocsanszkij körzetben lévő ideiglenes óvóhelyeken helyezik el. Belgorod alig több mint félórányi autóútra van az ukrán határtól, így az orosz utánpótlási vonalak egyik létfontosságú állomása. A várost hónapok óta kiterjedt ágyúzás és dróntámadások érik. A Belgorodot december 30-án ért ukrán támadásokban 25 ember vesztette életét. (Guardian)
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!