Víz volt rakétákban üzemanyag helyett Kínában, akkora lehet a korrupció, hogy Hszi háborús terveit is keresztülhúzhatja

2024. január 7. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok hírszerzése szerint Hszi Csin-ping kínai elnök azután kezdett az ázsiai ország katonaságának átfogó megtisztításába, hogy kiderült, a széles körű korrupció aláássa a fegyveres erők modernizálására tett erőfeszítéseit, és kérdéseket vetett fel Kína háborús harcképességét illetően, írja a Bloomberg.

Az amerikai jelentések szerint a korrupció a kínai rakétahadseregen belül és a védelmi ipar szereplőinél olyan kiterjedt, hogy amerikai tisztviselők most úgy vélik, kevésbé valószínű, hogy Hszi nagyobb katonai akcióra szánja magát a következő néhány évben.

Egy háború esélye az utóbbi években azért nőtt meg, mert Kína Hongkong szabad működésének felszámolása után Tajvan elleni katonai műveletek tervét mérlegelheti – nemcsak nyugati elemzések szerit, hanem az állampárt vezetőinek közleményei alapján is.

A katonaság átvizsgálása során jó pár korrupcióra utaló jelet tártak fel. Találtak például olyan rakétákat, amelyeket üzemanyag helyett vízzel töltöttek meg, és olyan rakétasilók hatalmas mezőire bukkantak Nyugat-Kínában, amelyeknek a fedele nem úgy működik, hogy a rakétákat hatékonyan ki lehessen lőni belőlük, mert kispóroltak belőlük fontos alkatrészeket.

Az Egyesült Államok úgy értékeli, hogy a kínai hadseregen belüli korrupció a hadsereg képességeibe vetett bizalom eróziójához vezetett, különösen, ami a rakétahadsereget illeti. A korrupciós vizsgálat során az elmúlt hat hónapban több mint egy tucat magas rangú védelmi tisztviselőt váltottak le. Amerikai tisztviselők szerint Hszi valóban vissza akarja szorítani a korrupciót, és végső soron továbbra is arra készül, hogy hosszabb távon felkészítse a kínai hadsereget egy háborúra.

Az amerikai értékeléseket nem igazán lehet más, tőlük független forrásból alátámasztani, a Bloomberg kérdéseket küldött az amerikai és a kínai védelmi minisztériumnak is, de válaszokat nem kapott.

A kínai hadsereg hivatalos újságja január 1-jei vezércikkében ígéretet tett arra, hogy idén „háborút indít a korrupció ellen”, jelezve, hogy további tisztogatások várhatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!