Kínában mostantól kötelező szeretni az ország politikai vezetőit

2024. január 7. – 11:12

Másolás

Vágólapra másolva

Kínában az elnyomó apparátus csúcsán lévő pártvezetők úgy érzik, nem eléggé hazafiasak a kínaiak, ezért egy új előírással változtatni akarnak ezen, írja a CNN.

Ez a mostani hét elején hatályba lépő „hazafias nevelési törvény”, amelynek célja a „nemzeti egység erősítése”. De ebben valójában nem a hazafiasságot írják elő, hanem hogy az ország és a saját hatalmát megőrizni akaró Kínai Kommunista Párt iránti szeretetet mindenki számára – a legkisebb gyerekektől a dolgozókig minden ágazatban – be kell építeni az oktatásba és a cégek működésébe.

A törvény célja, hogy segítsen Kínának „egyesíteni a gondolatokat” és „összegyűjteni a nép erejét egy erős ország építéséhez és a nemzet megfiatalításának nagy ügyéhez”.

Az elnyomó párt iránti szeretetre való törekvés persze korántsem új keletű Kínában, ahol a tényeket eltorzító propaganda a „népköztársaság” közel 75 évvel ezelőtti megalapítása óta az oktatás, a vállalati kultúra és az élet szerves része. A törvény azonban most már hivatalosan is jogi kötelezettséget ír elő az iskolák és vállalatok számára.

A központi hatalom iránti lojalitásra való nevelés újabb löketet kapott Hszi Csin-ping, azaz az országot most uraló, a korábbi szabályokat felrúgva harmadik ciklusát is megkezdő elnök alatt.

Idén januártól például okostelefonos alkalmazások használatát teszik kötelezővé sokak számára, amelyekkel az emberek megismerhetik a vezetők gondolkodását. Van például lecke arról, hogy „Hszi nagypapa hogyan vezetett minket az új korszakba” –, a felnőtteknek pedig Hszi legújabb elméleteiről szóló olvasmányokat és kvízeket készítettek.

Az iskoláknak kirándulásokat kell szervezniük, hogy a diákok meglátogassák azokat a helyszíneket, amelyeket „a politika és ideológia sétáló tantermeinek” neveznek. Vidéki településeken például Hszi korábbi helyi látogatása során megtett útvonalát kell követniük.

Kínában nem engedélyezték a nálunk ismert közösségi médiumokat és nincs szabad sajtó, és az elérhető, rendkívül szűk nyilvános térben azonnal bojkottálják azt, aki a politikai vezetés elképzelései szerint sértő dolgokat tesz közzé Kínáról.

Ezeket a szigorításokat épp akkor vezetik be, amikor a több évtizede tartó gazdasági fejlődés jelentősen megtorpant, lassul a növekedés, lassul a külföldi tőke beáramlása, az ingatlanszektor brutális adósságokat felhalmozva vergődik, és meredek népességcsökkenés, demográfiai vesszőfutás kezdődött. Nyugati elemzők szerint a pekingi vezetés az új intézkedéseket hatalma biztosításának érdekében hozta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!