Nyilvánosságra hozták Epstein bírósági perének újabb dokumentumait

2024. január 5. – 08:08

Másolás

Vágólapra másolva

Nyilvánosságra hozták Jeffrey Epstein milliárdos amerikai üzletember bírósági perének újabb dokumentumait, írja a BBC.

A második dokumentumot azután hozták nyilvánosságra, hogy szerdán 900 oldalnyi dokumentumot ismerhettek meg az érdeklődők. Ez volt az első olyan dokumentumsorozat, amelyet egy december 18-i bírósági végzés alapján hoztak nyilvánosságra. Az iratok részei annak a polgári peres eljárásnak, amely szerint Epstein egykori szeretője, Ghislaine Maxwell elősegítette Virginia Giuffre szexuális zaklatását és kizsákmányolását. A következő hetekben további dokumentumokat hozhatnak nyilvánosságra, ezek várhatóan összesen közel 200, az ügyhöz kötődő nevet tartalmaznak majd.

A szerdán és csütörtökön nyilvánosságra hozott bírósági iratok egyaránt tartalmaznak utalásokat András brit hercegre és Bill Clinton volt amerikai elnökre.

II. Erzsébet fiát, András yorki herceget Virginia Giuffre azzal vádolt meg, hogy 17 éves korában három alkalommal is megerőszakolta őt. András végül több mint 12 millió fontot, azaz nagyjából 5 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetett Giuffre-nek, miután peren kívül megegyeztek.

András neve a most közzétett dokumentumokban is feltűnik. A korábbi iratok között szerepelt egy 2016-os tanúvallomás Johanna Sjobergtől, aki azt állította, hogy András herceg egy fotózás közben megérintette a mellét. A yorki herceg már korábban is tagadta ezeket az állításokat.

Az új dokumentumok Maxwell ügyvédeinek beadványait tartalmazzák, amelyekben azzal érvelnek, hogy egy újságíró segített kitalálni vádakat András herceg, valamint Alan Dershowitz neves amerikai ügyvéd ellen. Alan Dershowitz csütörtökön a Miami Herald című napilap kérésére nyújtott be indítványt azért, hogy hozzák nyilvánosságra a dokumentumokat. Tagadta az ellene felhozott vádakat.

Az új dokumentumok között szerepel Virginia Giuffre ügyvédjének az a felvetése is, hogy Clinton volt elnöknek „információi lehetnek” Maxwell és Epstein tevékenységéről, mivel velük utazott. Clinton elismerte, hogy Epstein egykori munkatársa volt, és hogy Epstein magángépén repült, de tagadta, hogy tudott volna a bűncselekményekről. Erre a dokumentumokban sincs utalás.

A most nyilvánosságra hozott dokumentumok azért is fontosak, mert bár a nagy részüket már azonosították a médiában, az üzletember korábbi áldozatai eddig nem adtak semmilyen interjút, ezért a történeteiket csak közvetett beszámolókból lehetett ismerni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!