Nem lennénk az extrém hideggel küzdő skandinávok helyében

2024. január 4. – 08:22

Nem lennénk az extrém hideggel küzdő skandinávok helyében
Hóbucka alól hámozzák ki az autót a kitartó norvégok január 2-án Kristiansandban – Fotó: Erik Schroder / NTB / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A skandináv régióban a szélsőségesen hideg időjárás, a kitartó havazás és a havazást kísérő orkánerejű szél ellehetetlenítette a közlekedést, és néhány településen iskolabezárást is kikényszerített – írja a Guardian.

A svédországi Lappföldön, Kvikkjokk-Årrenjarkában -43,6 Celsius-fokra süllyedt a hőmérő higanyszála, ami 25 éve a legalacsonyabb januári hőmérséklet, amelyet Svédországban mértek – jelentette a svéd TT hírügynökség.

De nem csak Svédország sínyli meg az extrém telet, Dániában és Norvégiában megbénult a közlekedés, több hidat lezártak, néhány vonat- és kompjáratot felfüggesztettek, az embereket pedig arra kérték, ha tehetik, ne üljenek autóba.

Minderről a Szibériából és a sarkvidékről érkező hideg léghullám tehet, ami Oroszország nyugati részén is végigsöpört. A hőmérséklet Moszkvában és más területeken -30 Celsius-fokig süllyedt, ami jóval a január eleji átlaghőmérséklet alatt van.

Kutyát sétáltatni télen is kell, tudja ezt a svédországi Vittangiban élő kutyatulajdonos is – Fotó: Emma-Sofia Olsson / Tt News Agency / Reuters
Kutyát sétáltatni télen is kell, tudja ezt a svédországi Vittangiban élő kutyatulajdonos is – Fotó: Emma-Sofia Olsson / Tt News Agency / Reuters

Mindez persze semmi ahhoz képest, amihez a világ egyik leghidegebb városának lakói vannak szokva. Jakutszkban már december elején -58 fok volt, és az élet nem állt meg.

Miközben télen a hideg pusztít, Európa nyugati részén a csapadékos időjárás okoz gondokat. Szerdán több mint 300 árvízvédelmi figyelmeztetés volt érvényben Angliában és Walesben, miközben 10 ezer otthon maradt áram nélkül.

Hollandia nagy részén erős szél tombolt a napokban, az ország vízügyi hatósága pedig közölte, hogy a vízszintet szabályozó gát egy kisebb szakaszát szerda délután elmosta a víz. A víz a már megduzzadt Maas folyóba ömlött Maastricht város közelében. Több lakóhajó tulajdonosát elővigyázatosságból evakuálták.

Franciaországban vasárnap óta heves esőzések sújtják Pas-de-Calais és Nord északi régióit, emiatt közel 200 embert kellett evakuálni, és a helyi hatóságok szerint 10 000 háztartásban megszűnt az áramszolgáltatás. Franciaországba Csehországból, Szlovákiából és Hollandiából is érkezett erősítés, hogy segítsenek a katasztrófavédelmi dolgozóknak az árvízveszéllyel sújtott települések lakóinak evakuálásában.

Németország egyes részein szintén áradásokkal küzdenek, amelyeket súlyosbíthat a leginkább érintett északnyugati Alsó-Szászországban lehulló további eső.

Magyarországon egyelőre tavaszias az időjárás, csütörtökön akár 15 fok is lehet. Jövő hétre aztán visszatér a tél, de extrém hidegtől továbbra sem kell tartani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!