A világ egyik leghidegebb városában már -58 fokban zajlik az élet

2023. december 5. – 13:57

A világ egyik leghidegebb városában már -58 fokban zajlik az élet
Jakutszki utcakép 2023. december 5-én – Fotó: Roman Kutukov / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Mindenhol hideg van, de a leghidegebb Szibériában van. Egészen pontosan a Moszkvától 5000 km-re keletre fekvő Jakutszkban (Szibéria északkeleti részén, a Szah Köztársaságban), ahol már december elején -58 fokot mértek – írja a Reuters. A szél és a magas páratartalom miatt a hőérzet -63 fok is lehet.

A városka lakóit egyébként nem különösebben rázza meg az extrém időjárás, a Reutersnek annyit mondtak: a kulcs a réteges öltözködés. „Kifejezetten azért költöztem ide Jakutszkba, hogy megtapasztaljam ezt az időjárást. Szerencsés vagyok, mivel decemberben általában még nem szokott ilyen hideg lenni. Nem is fázom annyira, jól felkészültem. Ha nem lett volna megfelelő ruházatom, perceken belül megfagynék” – mondta a lapnak egy férfi, akinek a szakállát, a sapkáját és a sálját jégpáncél borította. Azt azért megjegyezte, hogy a telefonja perceken belül lemerül, amint kilép az utcára.

„A legfontosabb, hogy mozogj, hogy keringjen a véred” – adta a hasznos tippet egy másik helyi.

Pillanatkép a jakutszki piacról 2023. december 5-én – Fotó: Roman Kutukov / Reuters
Pillanatkép a jakutszki piacról 2023. december 5-én – Fotó: Roman Kutukov / Reuters

A nagy hideg egyébként kifejezetten hasznos is lehet, a jatutszki piacon például hűtőládák nélkül is fagyasztott állapotban tudják árulni a halakat. Csak az árusoknak kell valahogy kibírniuk az órákig tartó ácsorgást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!