A japán pilóták észre sem vették, hogy kigyulladt a repülőgépük a landolásnál

2024. január 4. – 20:10

Másolás

Vágólapra másolva

A Japan Airlines 516-os járata egy kisebb géppel ütközött össze landoláskor a tokiói Haneda repülőtéren két nappal ezelőtt. Az utasszállítót vezető pilóták eleinte nem is érzékelték, hogy gépüket elborítják a lángok.

A Japan Airlines szóvivője a BBC-nek azt mondta, hogy az egyik légiutas-kísérő tájékoztatta a pilótákat a kabinban keletkezett tűzről.

„Közvetlenül a gép földet érése után a pilóta hirtelen úgy érezte, valami a gépnek csapódott, és ezt követően nem tudta a kifutópályán tartani a repülőt. Felcsaptak a lángok, de a pilóták ezt kezdetben nem ismerték fel, és egy légiutas-kísérőn keresztül értesültek róla” – mondta a szóvivője.

Az incidens idején három pilóta és 12 utaskísérő volt a fedélzeten. A repülőgép hangosbeszélő rendszere megsérült, így a személyzet megafonokon keresztül és kiabálva adott utasításokat a fedélzeten lévő 379 utasnak.

A lángba borult repülőgép a Haneda repülőtéren – Fotó: Str / Jiji Press / AFP
A lángba borult repülőgép a Haneda repülőtéren – Fotó: Str / Jiji Press / AFP

A fegyelmezettségnek és a gyors reagálásnak köszönhetően mind a 379 utast épségben tudták kihozni a gépből. A szakszerű evakuálásról ebben a cikkben bővebben is írtunk.

Miután az utaskísérők észlelték, hogy több utas felismerte, hogy kigyulladt a gép, mindenkit megpróbáltak lenyugtatni. Megkérték őket, hogy maradjanak a helyükön, mert ha felállnak, akkor a menekülés nagyon nehéz lesz. Amikor a füst terjedni kezdett az utastérben, felszólították az utasokat, hogy hagyják ott holmijukat, vegyék le a magas sarkú cipőket és hajtsák le a fejüket. Ha nem ilyen együttműködőek az utasok, akkor nem tudott volna mindenki gyorsan és biztonságosan kimenekülni, ismerték el később a légiutas-kísérők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!