Alig maradt pár az Ukrajnának adott legmodernebb német harckocsiból, és nem csak az orosz támadások miatt

2024. január 3. – 09:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ukrajnának Németország által szállított Leopard 2-es harckocsik közül mára csak néhány maradt használható állapotban – írja a német közszolgálati ZDF.

Leopard 2-es tankokat jó pár ország szállított Ukrajnának tavaly, a honvédő háborút vívó ország több tucatot kapott a német gyártású harckocsi különböző változataiból. Németországtól a legmodernebb A6-os variánsból kaptak 18-at az ukránok.

Ezek közül már párat a harctéren is elveszítettek az ukránok az orosz kamikaze drónok (Lancet dróncsalád) és harci helikopterek támadásai miatt, de nem csak a harcok miatt csökken az eleve nem túl magas számuk Ukrajnában.

A ZDF azt írja, már csak pár maradt bevethető állapotban, annyira kevés pótalkatrész jut el Németországból a megtámadott országba, és az is komoly gondot okoz, hogy az ukrán technikusok nem értenek eléggé a magas műszaki színvonalú jármű szervizeléséhez. Előfordul, hogy a javítási kísérleteik nagyobb kárt okoznak, mint amekkora műszaki gond eredetileg fennállt.

Ezért Sebastian Schäfer, a német kormánykoalíció zöldpárti képviselője azt kéri a német kormánytól, gyorsítsák fel a sérült páncélosok javítását. A miniszter nyílt levélben fordult az érintett német védelmi ipari vállalatokhoz, a Rheinmetallhoz és a Krauss-Maffei Wegmannhoz is.

Az is gondot jelent, hogy a páncélosok nagyobb javításait csak Litvániában tudják elvégezni, ami rengeteg pluszidőt jelent a hosszú szállítási útvonal miatt.

A német vezetés azt remélte, hogy a modern harckocsikkal az ukránok képesek lesznek áttörni az ukrán területeken beásott orosz erőkön, és sikeres lesz az ellenoffenzíva, de ez végül nem így történt, a várakozásoknál jóval kisebb területet tudtak visszafoglalni az ukránok Zaporizzsja megyében.

A több mint negyven éve kifejlesztett, erősen felfegyverzett német harckocsit azért is tartják a maga nemében az egyik legjobbnak a világon, mert könnyen tud manőverezni. Ma 3500 darab Leopard 2-es tank van világszerte. A harckocsikat az idő előrehaladtával továbbfejlesztették, és felszereltségét mindig az adott, speciális környezethez igazították.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!