A britek nagy része szerint az Egyesült Királyság nem járt jól a brexittel

2023. december 31. – 08:45

Másolás

Vágólapra másolva

Egy közvélemény-kutatás szerint csak minden tizedik brit érzi úgy, hogy az EU-ból való kilépés elősegítette az Egyesült Királyság pénzügyi helyzetét. Többségük azonban úgy érzi, hogy a brexit rossz hatással volt a gazdaságra, megemelte az árakat, valamint hátráltatta, hogy a kormány ellenőrizni tudja a bevándorlást.

Az Opinium kutatása a brexit harmadik évfordulóján készült, több mint 2000 Egyesült Királyságban szavazó megkérdezésével. A megkérdezettek kilenc százaléka gondolja csak úgy, hogy a brexit pozitívan hatott volna a brit egészségügyi rendszerre. Míg Rishi Sunak miniszterelnök korábban azt mondta, hogy a brexit gazdaságilag előnyös lesz az ország számára, az emberek most úgy érzik, ez nem jött be: a megkérdezettek 63 százaléka mondta azt, hogy a Brexit csak növelte az inflációt.

A kutatás alapján az emberek úgy érzik, hogy a brit kormány által belengetett pozitív brexit-hatások nem jöttek be. A brexit láthatóan nem oldotta fel az addigi politikai rendszert, csak elmélyítette a problémákat.

Friss előrejelzések szerint az EU-ból kilépés után három évvel az Egyesült Királyság a legrosszabbul teljesítő nagy gazdaság lesz idén, és jövőre sem érik el a 2019-es szintet: év elején mi is írtunk arról, hogyan alakult a brexit hatása az Egyesült Királyságban. Ahogy arról is, hogy idénre már csaknem az összes nagy-britanniai választókörzetben többségben vannak azok, akik hibának tartják a kilépést az Európai Unióból.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!