Netanjahu: Izrael minden fronton harcol, de még hónapokig el fog tartani a háború

2023. december 30. – 12:10

frissítve

Netanjahu: Izrael minden fronton harcol, de még hónapokig el fog tartani a háború
Palesztinok várnak segélyre a rafahi menekülttáborban. Fotó: Saher Alghorra / Middle East Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Sajtóintézet szerint legkevesebb 65 újságíró halt meg eddig a gázai háborúban az izraeli támadások óta, írja az MTI.

A szervezet szerint a modern kori háborús konfliktusok történetében ebben a háborúban halt meg a legtöbb újságíró ilyen rövid idő alatt. Felszólították Izraelt és a nemzetközi közösséget annak biztosítására, hogy a média képviselői szabadon és biztonságban dolgozhassanak.

Az intézet adatai szerint 66 médiaszakembert öltek meg 2022-ben egész évben, 2021-ben 45-öt.

A gázai háborút Izrael állam történetének legsúlyosabb támadása előzte meg, amikor októberben a Hamász iszlamista szervezet fegyveresei mintegy 1200 embert mészároltak le és mintegy 240 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak. Izrael nagyszabású légitámadásokkal és szárazföldi offenzívával válaszolt. A Hamász egészségügy-minisztériuma szerint a Gázai övezetben a háború kezdete óta 21 672 palesztin halt meg.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök arról beszélt szombaton, hogy Izrael „minden fronton harcol”, de a háború még sok hónapig el fog húzódni. Netanjahu azután beszélt, hogy Izrael megkezdte a gázai támadások 13. hetét.

(Reuters)

A szíriai védelmi minisztérium közleményében azt írta, hogy Izrael szombaton légicsapást mért Aleppóra, ami anyagi károkkal járt. „Izrael légi agressziót hajtott végre a Földközi-tenger irányából” – írta Szíria. Izrael nem kommentálta a közleményt.

(Guardian)

Az IDF szóvivője a gázai övezetben élőknek szólva arról beszélt, hogy a Hán-Júnisz körüli támadások miatt a gázai fő észak-déli út „csatatérré” vált. Avija Adraei arról beszélt, hogy „veszélyes az út közelébe menni”, írja a BBC.

Izrael korábban jelezte, hogy a katonák lehetővé teszik a civilek számára a mozgást Rafah felé.

A Hezbollah magára vállalta a felelősséget, miután Izrael északi városait szombaton rakétatalálatok érték. A libanoni határ közelében napközben több városban is bekapcsoltak a légvédelmi szirénák.

(Times of Israel)

Az ENSZ szóvivője a BBC-nek arról beszélt, hogy becsléseik szerint több mint egymillió ember költözött Rafahba, Gáza legdélibb városába. A legutóbi mozgás akkor indult meg, amikor Hán-Júniszban és környékén felerősödtek a harcok.

Rengetegen indultak meg Gáza déli részébe az intenzív bombázások miatt, illetve azután, hogy Izrael felszólította az embereket: menjenek délre, távol Gáza azon részétől, ahol, mint fogalmaztak, „Izrael Izrael a Hamász feldolgozásán dolgozik”.

Az ENSZ szerint a Rafahban biztonságot keresők között százezreknek nem maradt hely az iskolákban, menedékhelyeken, önkormányzati létesítményekben. „Százezrek alszanak a szabad ég alatt a túlzsúfoltság miatt” – nyilatkozta az ENSZ.

A Gázai övezet középső részén legalább százan haltak meg és 158-an sérültek meg az izraeli légicsapásokban az elmúlt 24 órában, közölte egy magas rangú egészségügyi tisztségviselő. A Vörös Félhold segélyszervezet olyan képeket tett közzé, amelyeken mentőautók sérült gyerekeket visznek a térség legnagyobb egészségügyi intézményébe, az al-Nasszer kórházba. (Guardian)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a Gázai övezet déli részén végrehajtott tömeges kitelepítések miatt egyre nagyobb ütemben terjednek a fertőző betegségek. A menedékhelyek zsúfoltak, a személyes higiénia nem megoldott, kevés a gyógyszer, az egészségügyi dolgozók túlterheltek. A WHO aggasztónak tartja az esetszámok emelkedését, és néhány adatot is közzétettek: valamilyen felső légúti megbetegedésben 180 ezren szenvedtek az elmúlt három hónapban. 136 ezernél is több hasmenéses esetet regisztráltak, de a különböző bőrbetegségben szenvedők száma is több tízezerre tehető. (BBC)

Izrael felszólította a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságot (ICJ), hogy utasítsa el a Dél-Afrikai Köztársaságnak azt a keresetét, ami szerint Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni katonai fellépésével Gázában. Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint „Izrael elkötelezett a nemzetközi jog mellett, és annak megfelelően cselekszik”, egyben felszólította a Nemzetközi Bíróságot és a nemzetközi közösséget, hogy utasítsák el Dél-Afrika alaptalan állításait. (MTI)

Heves harcokról számoltak be helyi források a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban, ahol izraeli katonák és a Hamász fegyveresei csaptak össze. Az övezet középső részén lévő Nuszeiratot is intenzíven bombázták, több tízezer embernek kellett elmenekülnie a térségből. (BBC)

  • Pakisztán bejelentette, hogy szolidaritásból betiltja az újévi ünnepségeket.
  • Netanjahu lemondott egy kabinetülést, amin egy újabb túszcsere-megállapodást is megvitattak volna.
  • Iránban felakasztottak négy embert, akiket azzal vádoltak, hogy együttműködtek Izraellel.
  • A palesztin menekülteket segítő ügynökség vezetője azzal vádolta meg Izraelt, hogy tüzet nyitott egy segélykonvojra.
  • Az IDF kiterjesztette műveleteit a Gázai övezet déli részén.
  • Az IDF szerint katonáik Hezbollah-infrastruktúrát támadtak Libanonban.
  • Ülésezett az ENSZ Biztonsági Tanácsa.
  • Antony Blinken kongresszusi felülvizsgálat nélkül szavazott meg 147,5 millió dolláros fegyverüzletet Izraelnek.
  • Dél-Afrika népirtás miatt indított eljárást Izrael ellen az ENSZ legfelsőbb bíróságán.

Az előző nap eseményeit ide kattintva tudják visszaolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!