Emmanuel Macron tartós tűzszünetet követel a Gázai övezetben

2023. december 28. – 08:08

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron francia elnök szerda este telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és tartós tűzszünetet követelt a Gázai övezetben – közölte a francia elnöki hivatal. „Franciaország az elkövetkező napokban Jordániával együttműködve humanitárius műveleteket fog végrehajtani a Gázai övezetben” – tették hozzá.

Macron aggodalmát fejezte ki az izraeli miniszterelnöknek a civil halálesetek és a gázai humanitárius vészhelyzet miatt. Továbbá ragaszkodott ahhoz, hogy az izraeli telepesek hagyják abba a palesztin civilek ellen elkövetett erőszakot Ciszjordániában. „Emlékeztetett Izrael azon kötelezettségére, hogy meg kell védenie a polgári lakosságot, és hangsúlyozta, hogy sürgősen el kell juttatni a szükséges segélyeket a gázai lakosságnak, valamint hogy valamennyi regionális és nemzetközi partner segítségével tartós tűzszünetre kell törekedni” – áll a francia elnöki hivatal közleményében.

Netanjahu hivatala közölte, hogy a telefonbeszélgetés során a miniszterelnök megköszönte Macronnak „Franciaország részvételét a hajózás szabadságának védelmében, valamint azt, hogy hajlandó segíteni a biztonság helyreállításában Izrael libanoni határa mentén”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!