Az Egyesült Államok szankciókat vet ki a vörös-tengeri hajókat támadó jemeni lázadók iráni támogatói ellen

2023. december 28. – 21:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok kormányzata bejelentette, hogy szankciókat vet ki a jemeni húszi mozgalom iráni finanszírozása miatt egy magánszemélyre és három cégre – írja az MTI.

Az amerikai pénzügyi tárca azzal indokolta friss intézkedéseit, hogy a pénzt a jemeni kormányellenes síiták kereskedelmi hajók megtámadására és a térség stabilitásának megingatására használják fel.

A gázai konfliktusban a palesztinokat támogató húszik november 19-e óta rakéták és drónok bevetésével tucatnyi kereskedelmi hajót foglaltak el vagy támadtak meg a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben. Irán viszont már többször tagadta, hogy segítséget nyújt a húsziknak.

Közleményében a pénzügyminisztérium kiemelte: a szankciók egy olyan hálózatot céloznak, amelyen keresztül az Iránban tevékenykedő Szaid al-Dzsamál üzletember a húszi lázadókat finanszírozza. A büntetőintézkedésekkel sújtott pénzügyi cégek közül kettő Jemenben, egy pedig Törökországban található. A szervezetekhez tartozó összes amerikai erőforrást befagyasztják, és a vállalkozásokat általános üzleti tilalom alá helyezik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!