Orosz hajókra mért csapást az ukrán légierő, megsemmisítettek egy drónokkal megpakolt partraszállító hajót

2023. december 26. – 08:12

Másolás

Vágólapra másolva

Keddi összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeiről:

  • Mikola Olescsuk, a légierő parancsnoka azt közölte kedden, hogy támadást hajtottak végre a Krím-félszigeten található Feodoszija, annak kikötője, valamint az ott állomásozó orosz flotta ellen, a támadásban pedig megsemmisítették a Novocserkasszk partrszállító hajót. Olescsuk egy rövid videót is közölt a hajnalban végrehajtott támadásról, amin egy nagy és több kisebb robbanás látható. Ukrán értesülés szerint a hajó iráni Sahid katonai drónokat is szállított. A támadás tényét az orosz ellenőzrés alatt álló Krím kormányzója is megerősítette. Később hivatalos orosz megerősítés jött arról is, hogy a támadásban megsérült a Novocserkasszk. Orosz közlés szerint a támadásban egy ember meghalt, ketten megsérültek.
  • Az ukrán védelmi minisztérium később képet közölt a támadás utáni állapotról, ami alapján úgy tűnik, valóban megsemmisült a Novocserkasszk.
  • 27-ről 25 évre csökkentenék a besorozási korhatást Ukrajnában, derül ki egy hétfőn este beadott törvénytervezetből. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök december 19-én arról beszélt, hogy az ukrán hadsereg további 450-500 ezer katonát szeretne mozgósítani, és hogy a mozgósítás részletei még kidolgozás alatt állnak – a mostani törvénytervezet ennek az előremozdulását jelezheti. (Reuters)
  • Ellentétes hírek érkeztek a kelet-ukrajnai Marjinka városáról, pontosabban annak romjairól. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter korábban azt közölte, hogy az orosz erők elfoglalták, ami megmaradt a városból, az ukránok viszont kedd hajnalra tagadták ezt, azt közölve, hogy tovább folyik a harc a város irányításáért. A harcokban lényegében teljesen elpusztított Marjinka a Donyeck régió irányítása miatt kulcsfontosságú. (BBC)
  • Lukasenko belarusz elnök az közölte egy szentpétervári gazdasági fórumon, hogy Oroszország már októberben befejezte az ígért taktikai nukleáris fegyverek szállítását az országba. Lukasenko szerint az akció célja a szomszédos, NATO-tag Lengyelország elrettentése, amely katonai, humanitárius és politikai támogatással segíti Ukrajnát. A harctéri használatra tervezett taktikai nukleáris fegyverek hatótávolsága rövid, hatóerejük mindössze 1 kilotonna lehet. Oroszország azt kommunikálja, hogy továbbra is fenntartja az ellenőrzést a Belaruszba küldött fegyverek felett. (Sky News)
  • Dániában tanulnak F–16-os vadászgépeket vezetni az ukrán pilóták, miután elvégezték a szükséges alapkiképzést Nagy-Britanniában, közölte kedden a brit kormány.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!