Három hét után előkerült Navalnij, egy büntetőtelepre szállították át

2023. december 25. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

Három hete nem lehetett tudni, hogy hol tartózkodik Alekszij Navalnij, de mostanra kiderült, hogy a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet büntetőtelepére helyezték át Vlagyimir Putyin orosz elnök bebörtönzött kritikusát.

Navalnijt hétfőn már meg is látogatták az ügyvédei, közölte szóvivője, Kira Jarmis. Navalnij a közlés szerint jól van, és a Harp nevű településen őrzik.

Az ellenzéki vezetőnek egy héttel ezelőtt kellett volna megjelennie egy meghallgatáson, de oda nem érkezett meg, videóhíváson sem kapcsolódott, és már előtte sem kaptak híreket róla a hozzá közel állók. Ebből arra következtettek, hogy titokban átszállították a Moszkvától 100 kilométerre lévő fegyintézetből, vagy pedig olyan rossz állapotban van, hogy nem tudott a nyilvánosság elé állni. Az eltűnése oka lehetett Putyin választási kampányának elindítása is.

Miután Navalnij nem vett részt a bírósági meghallgatáson, ügyvédei keresni kezdték, Jarmis azt közölte, hogy közel kétszáz oroszországi előzetes letartóztatási központtal vették a fel a kapcsolatot, hogy a nyomára leljenek, de nem jártak akkor sikerrel.

Jarmisék december 5-én kaptak utoljára információt Navalnijról, majd egy nappal később megtagadták az ügyvédeitől, hogy meglátogassák a börtönben.

Már akkor megjelentek olyan szakértői vélemények, hogy Navalnij eltűnése hátterében az is állhat, hogy egy büntetőtelepre szállították át, és most mindez igazolódott is. Ezek a transzportok általában hosszadalmasak és embertelenek, a vonatokon összezsúfolják a foglyokat. Az Amnesty International ismeretei szerint a körülmények rosszabbak, mint egy cellában, nincs hely aludni, és nincs elég vécé sem.

(Reuters, France 24)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!