VSquare: Habony és emberei a Magyarországon bevált kampányfogások exportján dolgoznak

2023. december 21. – 23:02

Másolás

Vágólapra másolva

Szerbiában, Szlovákiában, Lengyelországban, illetve az Egyesült Államokban is kiterjedt politikai kapcsolatrendszerrel rendelkezik Habony Árpád és a Századvég, ráadásul az Orbán Viktor politikájával rokonszenvező erők az utóbbi években egyre nagyobb mértékben támaszkodtak Habonyék tanácsaira választási kampányaik során, derül ki a VSquare nemzetközi oknyomozó szervezet legfrissebb hírleveléből.

Mint írják, Faragó Csaba, a Századvég külügyi igazgatója tavaly jelent meg Peter Pellegrini, jelenlegi házelnök és szociáldemokrata pártja, a Hlas környezetében, összekötő embere pedig Matúš Šutaj Eštok volt, aki az új kormány belügyminisztere lett. Amikor a kampány során a Robert Fico vezette Smer népszerűségi mutatói javulni kezdtek, a Századvég közvélemény-kutatási eredményekkel segítette a pártot a megfelelő politikai üzenetek kiválasztásában. A VSquare információi szerint később szintén Faragó és emberei segítették a Vučić-párti Vajdasági Magyar Szövetséget a szerbiai választások során.

Nem mindenhol vették ilyen jó hasznát Habonyék tanácsainak. Miután Lengyelországban az Európa-párti Donald Tusk lett a miniszterelnök, a hatalomból kikerülő Jog és Igazságosság Párt politikusai közül többen Habony Árpádot és a Századvégtől besegítő tanácsadókat okolták a történtekért. A nemzetközi oknyomozó szervezet szerint a választási időszakban azt javasolták a pártnak, hogy válasszon agresszív és megosztó politikai üzeneteket, illetve folytasson negatív kampányt Tusk ellen.

A környező európai országok mellett az Egyesült Államokban, az újraválasztásában reménykedő Donald Trump kampánycsapatában is felfigyeltek Habonyék tevékenységére a VSquare szerint. Habony a közelmúltban többször járt Floridában, és találkozott Trump embereivel, illetve ezen a vonalon szorosan együttműködik vele Losonci Gergely, a Századvég poltikai igazgatója is. Idén májusban a Telex is beszámolt arról, hogy David Cornstein, az Egyesült Államok korábbi budapesti nagykövete aktívan lobbizik Donald Trump korábbi elnöknél, hogy alkalmazza kampánytanácsadóként Habony Árpádot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!