Ismét elhalasztották az ENSZ Biztonsági Tanácsának szavazását

2023. december 20. – 19:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok kérésére ismét elhalasztották az ENSZ Biztonsági Tanácsának Gázával kapcsolatos szavazását. A BBC beszámolója szerint a szavazást most csütörtök reggelre halasztották. Diplomaták szerint az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Államok nem tudtak megegyezni a határozat megfogalmazásáról.

Korábban Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy az Egyesült Államok úgy véli, Izraelnek kötelessége felszámolni a Hamász által jelentett fenyegetést, ugyanakkor minimalizálniuk kell a gázai civil áldozatok számát.

Az ENSZ 15 tagú Biztonsági Tanácsa eredetileg hétfőn szavazott volna az Egyesült Arab Emírségek által kidolgozott határozatról. Ezt előbb keddre, majd szerdára halasztották el, hogy olyan szövegezést dolgozzanak ki, amelyet az Egyesült Államok és Izrael is elfogad – vétójoga csak az előbbinek van – Oroszországhoz, Kínához, Franciaországhoz és az Egyesült Királysághoz hasonlóan –, de a katonai akciók végrehajtójaként nélkülözhetetlen, hogy Izrael számára is elfogadható legyen a határozat tartalma.

(BBC, Sky News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!