Szigorúbban felügyel az EU három pornóoldalra

2023. december 20. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság szerdán a Pornhub, a Stripchat és az XVideos pornóoldalakat is nagy online platformnak minősítette, így szigorúbb szabályoknak kell megfelelniük.

Ahogy arról korábban írtunk, az EU a digitális szolgáltatásokról szóló rendelettel külön követelményeket állított fel a legalább 45 millió felhasználójú oldalaknak. A legnagyobb online platformokat és keresőket áprilisban jelölték ki. Többek között internetes áruházak, alkalmazásboltok és közösségi hálók kerültek ide, mint a Google, a Facebook és az Amazon.

A szerdai döntéssel a három, felnőtt tartalmakat kínáló oldal is megkapta ezt a minősítést.

A jogszabály miatt amúgy is például felhasználóbarát módszert kell biztosítani az illegális tartalmak jelentésére és szigorúbb moderálást kell bevezetni. A szolgáltatók kötelesek gyorsan értesíteni a hatóságokat, ha például felmerül gyerekek szexuális zaklatása, és újra kell tervezniük a rendszereket, hogy a kiskorúak biztonságban legyenek.

A bizottsági közlemény hangsúlyozza, hogy a kijelölt nagy szolgáltatókra külön követelményeket is szabnak. Például új intézkedéseket kell tenniük, hogy biztosítsák az emberi méltósághoz való jogot, ha valakiről mondjuk beleegyezés nélkül osztanak meg intim tartalmakat vagy deepfake pornót készítenek. Rendszeres kockázatfelmérésekre is szükség van: ezeknek külön ki kell térniük a negatív hatásokra, amelyek a kiskorúak mentális és fizikai egészségét érhetik. A kijelölt oldalak a gyermekek jogait is kötelesek jobban biztosítani, így új intézkedésekkel, életkort ellenőrző módszerekkel kell akadályozniuk, hogy a kiskorúak pornográf tartalmakat érjenek el.

A nagy online platformnak minősített oldalak négy hónapot kapnak, hogy megfeleljenek a szigorúbb szabályoknak. Ha egy szolgáltatásnak ez nem sikerül, akár – nemcsak az uniós, hanem a globális – éves forgalma hat százalékára megbírságolhatják, szélsőséges esetben pedig akár ki is tilthatják az EU-ból.

Az Európai Bizottság épp pár nappal a bejelentés előtt indított eljárást az X (korábban Twitter) ellen a jogszabály megsértése miatt, ez az első ilyen eset. A gyanú szerint az oldal nem tartotta be a tartalommoderálási előírásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!