Ukrán miniszterelnök-helyettes: Az EU kész lett volna elvenni Magyarország vétójogát, ha nem enged a csatlakozási tárgyalásokban

2023. december 16. – 07:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az uniós tagállamok azt fontolgatták, hogy ha Magyarország megakadályozta volna az Ukrajnával való tárgyalások megkezdését, akkor megfosztották volna vétójogától – mondta Olha Stefanishyna, Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettese, írja az Ukrainska Pravda.

Az uniós állam- és kormányfők csütörtökön szavazták meg, hogy az EU megnyitja a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával. Orbán Viktor miniszterelnök bár korábban azt kommunikálta, hogy vétózni fog, ezt végül nem tette meg. Helyette elhagyta a termet, így született meg az egyhangúságot követelő döntés.

Stefanishyna szerint az EU vezetőinek lett volna lehetősége arra, hogy ha a magyar miniszterelnök mégis a vétót választja, akkor is egyhangúlag elfogadják a javaslatot.

„Ha a helyzet kritikusabb lett volna, mint amilyen valójában volt, a 26 uniós tagállam kész lett volna megfosztani Magyarországot a szavazati jogától” – mondta. Szerinte ha nem született volna meg a kompromisszum, az azt jelentette volna, hogy Orbán Viktornak más motivációi vannak, mint amit nyilvánosan mond.

Stefanishyna azt is mondta, hogy szerinte Orbán Viktor nem volt elégedetlen a csúcstalálkozó után. Ezt azzal indokolta, hogy a Magyarországnak szánt 10 milliárd eurós uniós forrás lehívhatóvá vált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!