Fico: Orbán kész 350 millió euróval támogatni Ukrajnát

2023. december 15. – 20:28

Másolás

Vágólapra másolva

Annak ellenére, hogy a szlovákiai választás után sokan azt várták, hogy a régi-új populista miniszterelnök, Robert Fico személyében Orbán Viktor mellett egy új oroszbarát vezető jelenik meg az uniós porondon. Azonban Fico a csütörtöki EU-csúcson sem az ukrán csatlakozási tárgyalások megindítása, sem az EU-s költségvetés ukrán támogatásokkal való kiegészítésének ügyében nem állt a magyar miniszterelnök mellé.

Orbán utóbbi ügyben emelt vétót, azaz a hétéves uniós költségvetés felülvizsgálata, és mintegy 66 milliárd euró, Ukrajnának szánt többletbefizetéssel való kiegészítése ha nem is kútba esett, de elnapolódott. Az uniós tagállamok azonnal elkezdtek dolgozni egy kétoldalú pótterven, ami bonyolultabb és magasabb kamatokkal járna.

Robert Fico pénteken a Hvg.hu által idézett nyilatkozatában elárulta, hogy egy ilyen kétoldalú konstrukcióhoz a magyar kormány is csatlakozna; kész mintegy 350 millió eurót beleadni egy összesen 17 milliárd eurós támogatási csomagba. A szlovák kormányfő brüsszeli ülés után kiadott nyilatkozata szerint Orbán „meggyőződése”, hogy az EU hosszú távú költségvetésének felülvizsgálatát csak azért javasolták, hogy keresztül tudják vinni az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi segélyt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!