Dua Lipa, Bella Hadid és Mia Khalifa kinyírásáról fantáziál a legnagyobb izraeli háborús sláger

2023. december 15. – 16:00

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael jelenleg messze legnagyobb slágere a Harbu Darbu című hiphop, ami megjelenése óta eltelt 30 napból 24-ben vezette a Spotify napi lejátszási listáit; videoklipjét a YouTube-on több mint nyolcmillióan nézték meg. A „Harbu Darbu” egy szíriai arab eredetű héber kifejezés, ami az ellenség elpusztítását jelenti, és a drillalapra írt szám eleddig Izraelben is ismeretlen előadópárosa, Ness és Stilla valóban sorra veszik Izrael vélt vagy valós ellenségeit, és Haszán Naszrallah Hebollah-főtitkártól Iszmáil Hánije Hamász-főnökig mindenkit befenyítenek, hogy hamarosan ki lesznek nyírva.

Ennél kissé meredekebb, hogy az egyszerű gázaiakat is bombaesővel fenyegető szám halállistájára – nyilván részben a beef kedvéért – felkerültek olyan, a palesztinokkal szolidaritást vállaló nyugati hírességek is, mint Dua Lipa, Bella Hadid vagy Mia Khalifa. A libanoni expornósztár egyébként bele is állt a konfliktusba, és azzal pörkölt vissza Nessnek és Stillának, hogy

vágjátok, hogy a számot, amiben az IDF-et engem, Bella és Dua megölésére biztatják, egy drillalapra bírták írni. Ezek még egy népirtásra sem tudnak önállóan buzdítani, ehhez is kolonizálniuk kell valamit."

A Forward progresszív zsidó magazin a számmal kapcsolatban kikérte a Jeruzsálemi Héber Egyetem zenetudósának szakvéleményét is. Edwin Seroussi szerint „nem meglepő, hogy ha egy konfliktusra a zenén keresztül akarnak reagálni. (…) A fájdalom, a viszály, az erőszak pillanataiban a zene képes alakítani érzéseinket és viselkedésünket.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!