Amerikai források szerint az offenzíva mostani szakasza két-három héten belül véget érhet

2023. december 15. – 06:53

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász felszámolása több időbe telik, mint „néhány hónap”, mondta a BBC szerint Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadónak, aki csütörtökön Izraelbe érkezett. Gallant szerint a terrorszervezet gázai infrastruktúrájának a megsemmisítése időbe telik. Sullivan találkozott Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel is, aki arról beszélt, hogy a „teljes győzelemig” harcolni fognak.

Két amerikai tisztviselő névtelenül viszont arról beszélt a CBS-nek, hogy Izrael jelezte az Egyesült Államoknak, hogy az offenzíva mostani szakasza két-három héten belül befejeződhet. Egyikük hozzátette, hogy ez nem jelentené a katonai műveletek végét, de alacsonyabb intenzitáson, kevesebb bombázással, több célzott csapással folytathatják a harcokat.

Sullivan azután érkezett Izraelbe, hogy Joe Biden amerikai elnök kedden azt mondta, szerinte Izrael támogatottsága a nemzetközi közösségben a „válogatás nélküli bombázások” miatt csökken, ezek több ezer palesztin civil életét követelték.

A nemzetbiztonsági főtanácsadó útját kommentálva John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője azt mondta, hogy Sullivan arról is egyeztetett, hogy Izrael majd átállna alacsonyabb intenzitású műveletekre „a közeli jövőben” a Gázai övezetben. Kirby hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem akarja megmondani az izraelieknek, hogy mennyi ideig kell tartania a háborúnak, viszont „nyilván mind azt akarjuk, hogy a lehető leghamarabb véget érjen.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!