Az ír miniszterelnök tiszteli Orbánt, amiért nem vétózta meg az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdését

2023. december 14. – 20:35

Az ír miniszterelnök tiszteli Orbánt, amiért nem vétózta meg az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdését
Leo Varadkar ír miniszterelnök – Fotó: Miguel Medina / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Miután az Európai Tanács elnöke, Charles Michel a csütörtöki EU-csúcson bejelentette, hogy az EU megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, Orbán Viktor egy videóban azt mondta, hogy nem értett egyet ezzel, ezért távol maradt a döntéstől. Diplomáciai források szerint ez úgy nézett ki, hogy kiment az ülésteremből, miközben a másik 26 tagállam döntött a tárgyalások megkezdéséről.

Leo Varadkar ír miniszterelnök a bejelentés után azt mondta a sajtónak, hogy Orbán Viktor egyértelmű tette, hogy ellenzi a tárgyalások megkezdését, és az EU-s csúcstalálkozó alatt sem változott az álláspontja. Mégsem vétózta meg a döntést, pedig lehetősége lett volna rá. Tiszteli ezért Orbánt, a vétóval nagyon nehéz helyzetbe hozta volna az Európai Uniót, mondta.

Orbán Viktor a kétnapos EU-csúcs kezdete előtt úgy nyilatkozott, hogy Magyarország nem enged semmiféle nyomásnak, a bővítéssel kapcsolatban nagyon határozott álláspontja van, azt fogja képviselni. Hozzátette: bármi is az ajánlat, a magyar álláspont világos.

Az ír államfő arról is beszélt, hogy Orbán majd elmondja, mi áll a döntése mögött. Mindent megtett azért, hogy meggyőzze a másik 26 országot, ami Varadkar szerint nem volt jó lépés. A többiek szillárdan kitartottak álláspontjuk mellett, és a magyar miniszterelnök nem akarta egyedüliként blokkolni a döntést. Arra is utalt Varadkar, hogy a mostani döntés csak a kezdete egy folyamatnak, és még számos olyan szavazás jöhet később, ahol Orbánnak lehetősége lehet vétóra.

Varadkar úgy fogalmazott: a döntés stratégiai jelentőségű üzenet nemcsak Moszkvának, hanem az egész világnak. Azt üzenik ezzel, hogy kiállnak a demokrácia és Ukrajna mellett. Szerinte a most megszületett döntés hatalmas erkölcsi lökést ad az ukrán népnek, és azoknak, akik a fronton harcolnak.

Az EU-s vezetők közül egymás után méltatták a történelminek nevezett döntést. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke olyan stratégiai döntésről és napról írt, amely bevésődik az unió történelmébe. Olaf Scholz német kancellár szerint Ukrajna és Moldova az európai családhoz tartozik. Petteri Orpo finn kormányfő szerint ez az üzenet a reményről szól az érintett országoknak és állampolgáraiknak. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök szerint pedig a döntés világos jelzés, hogy a jövőjük az EU-ban van. Robert Golob szlovén kormányfő a Politicónak arról beszélt, hogy:

Orbán semmit nem kapott azért, hogy végül nem váltotta be a vétófenyegetését.

„Nagyon fontos politikai üzenetet küldtünk Ukrajnának és Moszkvának is: az ukránok mellett állunk” – mondta Alexander de Croo. Belgium miniszterelnöke kiemelte, hogy az Európai Tanács döntései mindig konszenzusosak és kötik az EU összes, 27 tagállamát. „Úgy hallottam, hogy a vétójogát fogja használni, azt látom, hogy nem”, mondta magyar kollégájáról, és „őszintén szólva nem rágódnék azon, ki hol ült”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!