A belga kormányfő szerint jobb lett volna, ha az egyhangúságot követelő döntés után Orbán befogja a száját

2023. december 14. – 23:37

A belga kormányfő szerint jobb lett volna, ha az egyhangúságot követelő döntés után Orbán befogja a száját
Alexander De Croo belga kormányfő az EU-csúcsra érkezve beszél újságíróknak 2023. december 14-én – Fotó: Diego Ravier / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nyers üzenetet fogalmazott meg Orbán Viktor miniszterelnök felé Alexander De Croo belga kormányfő, utána rögtön hozzá is tette, hogy ezt nem kellett volna mondania, írja a Politico.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtök este jelentette be, hogy az Európai Unió megnyitja a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával. Diplomáciai források szerint a csatlakozási tárgyalások megkezdését korábban is hangosan ellenző Orbán Viktor miniszterelnök elhagyta a termet a döntésnél, de nem vétózott, így született meg az egyhangúságot követelő döntés.

Alexander De Croo ezek után nyilatkozott az EU-csúcson. Azt mondta, hogy az Európai Tanács döntései olyan döntések, amelyek 27 országot kötnek, mindenki tudja, hogy ezek a játékszabályok. Ha „egyetértesz a döntéssel, amit a teremben a 27-en tettek, utána nem kellene azt mondanod, nos, más a véleményed. Ha része vagy egy döntésnek, egyetértesz vele vagy utána csak be kellene fognod a szádat.” Utána gyorsan hozzátette, hogy „ezt nem kellett volna mondanom.” Korábban arról beszélt, hogy „csak az számít, hogy használod-e a vétódat, vagy nem használod”.

A belga kormányfő szerint nagyon fontos politikai üzenetet küldtek Ukrajnának és Moszkvának is: az ukránok mellett állnak. Belgium miniszterelnöke kiemelte, hogy az Európai Tanács döntései mindig konszenzusosak és kötik az EU összes, 27 tagállamát. „Úgy hallottam, hogy a vétójogát fogja használni, azt látom, hogy nem”, mondta magyar kollégájáról, és „őszintén szólva nem rágódnék azon, ki hol ült”.

Orbán a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló döntés bejelentése után a Facebookra kitett videójában arról beszélt, hogy a magyar kormány szerint Ukrajna nem felkészült arra, hogy megkezdjék vele a tárgyalásokat az uniós tagságról. „Teljesen értelmetlen, irracionális és helytelen döntés ilyen körülmények között megkezdeni a tárgyalásokat Ukrajnával”. Közel nyolcórányi vita után viszont a másik 26 ország ragaszkodott ahhoz, hogy ez a döntés megszülessen, ezért úgy döntött, hogy „menjenek a maguk útján. Magyarország ebben a nagyon rossz döntésben nem kíván osztozni, ezért Magyarország a döntéstől a mai napon távol maradt”.

Az Európai Tanács elnöke úgy fogalmazott, az volt a fontos, hogy egyetlen tagállam se ellenezze a döntést, és ezért voltak olyan helyzetben, hogy ezt a bejelentést megtehessék csütörtök este.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!