Vége a német kormány szakítópróbájának: megállapodtak a 2024-es költségvetésről

2023. december 13. – 11:16

Másolás

Vágólapra másolva

Keddről szerdára virradó éjjel megállapodtak a német kormánykoalíció pártjai a 2024-es költségvetés tervezetéről, írja kormányzati források alapján a Spiegel. Eszerint sikerült megoldást találni azon 17 milliárd eurós költségvetési lyuk finanszírozására, amit a német alkotmánybíróság szerint már nem pótolhattak ki hitelfelvétellel.

Erről hivatalosan szerdán délután tartottak sajtótájékoztatót a szövetségi kormány kancelláriáján, később pedig tovább folynak majd az egyeztetések erről a szociáldemokrata SPD, a Zöldek és a liberális FDP frakciói között. „A kormány ragaszkodik a céljaihoz” – jelentette ki Olaf Scholz kancellár koalíciós társai, Robert Habeck gazdasági és Christian Lindner pénzügyminiszter jelenlétében.

Ahogy arról korábban részletesen is írtunk, a német kormánynak megoldást kellett találnia arra a sok milliárd eurós költségvetési lyukra, amit nagyrészt az alkotmánybíróság döntése szerint a szigorú korlátot jelentő adósságfék megkerülésével akartak volna fedezni.

A testület alkotmányellenesnek minősítette és megtiltotta a szövetségi kormánynak a koronavírus-járvány időszaka alatt fel nem használt 60 milliárd euró (kb. 22,6 milliárd forint) átcsoportosítását a költségvetés klíma- és átalakítási alapjába. Az alkotmánybírósági döntés miatt pedig több, kormányzati támogatással létrejövő beruházás sorsa is heteken át kétségessé vált.

A november közepén született ítélet miatt heteken át tárgyalt egymással a három német koalíciós párt: míg az SPD és a Zöldek az adósságfék felfüggesztését szorgalmazták, a pénzügyi fegyelemre kényes FDP ezt élesen elutasította. A patthelyzetet egész Európában éles szemmel figyelték, és már az uniós intézmények vezetői is arra figyelmeztették Berlint, jussanak minél hamarabb döntésre az ügyben – erről bővebben itt olvashat.

Christian Lindner FDP-elnök és pénzügyminiszter, Robert Habeck zöldpárti alkancellár és gazdasági-klímavédelmi miniszter, valamint az SPD-s Olaf Scholz kancellár a Bundestag 2023. november 28-i ülésén – Fotó: Lisi Niesner / Reuters
Christian Lindner FDP-elnök és pénzügyminiszter, Robert Habeck zöldpárti alkancellár és gazdasági-klímavédelmi miniszter, valamint az SPD-s Olaf Scholz kancellár a Bundestag 2023. november 28-i ülésén – Fotó: Lisi Niesner / Reuters

A Spiegel információi szerint azonban Robert Habeck alkancellár és gazdasági-klímavédelmi miniszter szerda hajnali 5:15-kor azt írta a zöldpárti parlamenti frakció chatcsoportjában: „Most végeztünk a tárgyalásokkal.” Hozzátette: a kormány még áll, az eredmény jó, de „még egy kis türelemre van szükség, amíg nyilvánosságra hozhatjuk a részleteket”.

A bírósági döntés értelmében 12 milliárd euróval, a 2027-ig tartó időszakban pedig 45 milliárd euróval kevesebb forrás fog rendelkezésre állni a szóban forgó fejlesztésekre, Scholz szerint azonban így is 160 milliárd euró jut fejlesztésekre az eredeti 200 milliárd euróhoz képest. Az ukrajnai menekültek támogatására további 6 milliárd eurót különítettek el jövőre, míg az elektromos autók vásárlásához nyújtott kedvezményeket megszüntetik 2024-ben.

„Határozottan előmozdítjuk hazánk klímasemleges megújulását, erősítjük a társadalmi kohéziót, és szorosan kiállunk Ukrajna mellett az Oroszországgal szembeni védekezésben” – fogalmazott az MTI szerint Scholz. A költségvetésben keletkező 17 milliárd euró hiányt jövőre a klímavédelmi, valamint a közlekedési, építésügyi és munkaügyi minisztériumok kiadásainak csökkentésével kívánják ellensúlyozni. „Nem örülünk ennek, de szükségesek” – jegyezte meg Scholz.

A Spiegel szerint több más intézkedéssel együtt fogadhatja el a három párt az új költségvetést, az SPD frakciójában pedig úgy kalkulálnak, hogy a német parlament, a Bundestag január elején szavazhatja meg a büdzsét a 2023-as pótköltségvetéssel együtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!