Finnország még a héten újranyit két átkelőt az orosz határon

2023. december 12. – 14:55

Másolás

Vágólapra másolva

Keddi hírösszefoglalónk az orosz-ukrán eseményekről. Az előző nap legfontosabb eseményeit ide kattintva olvashatják el.

  • Hétfőn az Egyesült Államokba érkezett Volodimir Zelenszkij. Röviddel megérkezése után közölte, hogy Ukrajna számít az Egyesült Államokra, és hogy a katonai segélyek késlekedése az orosz elnök, Vlagyimir Putyin számára „valóra vált álom”. „Önök számíthatnak Ukrajnára, és mi is reméljük, hogy ugyanúgy számíthatunk Önökre” – mondta. Az ukrán elnök kedden találkozik Joe Biden amerikai elnökkel, valamint amerikai szenátorokkal és Mike Johnsonnal, a republikánus képviselőház elnökével, miközben a kongresszus éppen visszatartja a Kijev háborús erőfeszítéseihez nyújtott jövőbeli amerikai pénzügyi támogatást. (Guardian)
  • Még a héten újranyitja két átkelőjét az Oroszországgal közös határon Finnország. „A korlátozások feloldása nélkül nem tudjuk ellenőrizni, hogy történik-e javulás. Ha a jelenség folytatódik, lezárjuk ezeket a határátkelőket” – mondta Petteri Orpo miniszterelnök az újságíróknak. Azért döntöttek a határátkelők lezárása mellett, mert nagyon megemelkedett a menekültek beáramlása az országba. (Guardian)
  • Magyarország továbbra sem lép vissza a Kijevnek nyújtandó 50 milliárd eurós pénzügyi segítség vétójától, ezért uniós tisztviselők azon dolgoznak, hogy miként tudnák megdönteni a magyar blokkolást. A támogatás miatt minden tagállammal külön megbeszéléseket indítottak az uniós diplomaták. (Financial Times)
  • Donald Tusk, várhatóan Lengyelország jövőbeni miniszterelnöke bejelentette, hogy kormánya megpróbál majd gyorsan véget vetni az ukrán határon a kamionsofőrök tiltakozásának. A lengyel kamionosok november eleje óta tartják blokád alatt a két ország közötti közúti határátkelőhelyek egy részét, tiltakozásul az ellen, hogy az ukrán sofőrök engedély nélkül jutnak be az EU-ba.
  • Moszkva nagy figyelemmel követi Joe Biden és Volodimir Zelenszkij keddre tervezett találkozóját – közölte a Kreml. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt is mondta, hogy a Washington által Kijevnek eddig nyújtott „több tízmilliárd dollár” nem fordította meg a háború menetét, és a további segélyek sem fognak sikerrel járni. (Guardian)
  • Nagyon aggasztó, hogy már egy hete nem tudni semmit Alekszej Navalnijról – mondta az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivistával ügyvédei most már egy hete elvesztették a kapcsolatot. Navalnij elvileg egy Moszkvától keletre lévő börtönben tölti büntetését, most azonban az sem biztos, hogy ott van-e még. A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby Navalnij azonnali szabadon bocsátására szólított fel, mondván, hogy „eleve nem lett volna szabad börtönbe zárni”. A Kreml az orosz belügyekbe való elfogadhatatlan beavatkozásnak minősítette az Egyesült Államok megjegyzéseit. (Guardian)
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!