Oroszország ballisztikus rakétákkal támadta Kijevet, Zelenszkij Washingtonban tárgyal a katonai támogatásokról

2023. december 11. – 20:50

Oroszország ballisztikus rakétákkal támadta Kijevet, Zelenszkij Washingtonban tárgyal a katonai támogatásokról
Kijeviek vizsgálják egy orosz rakétatámadásban megsemmisült ház romjait 2023. december 11-én – Fotó: Valentin Ogirenko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Gyűjtőcikkünk az orosz–ukrán háború hétfői eseményeiről:

  • Hétfőn Washingtonba érkezett Volodimir Zelenszkij Ukrán elnök, hogy tárgyalásokat folytasson Joe Biden amerikai elnökkel az Ukrajna számára biztosított további katonai segélyekről, írja a BBC. A beszámoló szerint Biden kedden felszólal a szenátus előtt, valamint találkozik a republikánus Mike Johnson képviselőházi elnökkel is, hogy a fegyverszállítmányokról egyeztessenek.
  • Mintegy 60 milliárd dollárnyi katonai segély akadt el azok után, hogy a republikánus politikusok szerint az Ukrajnának nyújtott újabb nagy összegű támogatás helyett több pénzt kellene fordítani az Egyesült Államok mexikói határának megerősítésére. A republikánusok emellett úgy látják, fordulatra van szükség az országba politikai menedékjogi kérelemmel érkezők ügyének kezelésében is.
  • Az Európai Unió külpolitikai főképviselője, Josep Borrell a 27 tagország vezetőinek csütörtöki találkozója előtt szorgalmazta, hogy az Unió fokozza Ukrajnának nyújtott támogatását, írja az AFP. Borrell kifejtette, reméli, hogy az eddigi egység nem fog megtörni, mert szerinte nem ez a megfelelő pillanat a megtámadott országnak nyújtott támogatások visszafogására. Ezzel Borrell arra célozhatott, hogy Magyarország korábban kilátásba helyezte az EU-ban előkészített 50 milliárd eurós segély, valamint az uniós költségvetés módosításának vétóját, illetve megakadályozza, hogy Ukrajna elkezdje a tárgyalásokat a jövőbeli felvételéről az Európai Unióba.
  • Oroszország hétfőn hajnalban nyolc nagy hatótávolságú ballisztikus rakétával támadta Kijevet, és a lehulló törmelékek megsebesítettek négy embert a város délkeleti részén, áll a Guardian összefoglalójában. Hónapok óta ez volt az oroszok első ilyen fegyverrel elkövetett támadása, és mint a későbbi jelentésekből kiderült, a rakétacsapásokban több lakóépület teljesen összedőlt, vagy súlyosan megrongálódott. Közben az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azt állította, hogy felszámolta az ukrán ügynökök Krím-félszigeten működő titkos hálózatát, amelynek célpontjai közt volt Szergej Akszjonov a Krím oroszbarát vezetője, illetve Oleg Carjov, az ukrán parlament oroszbarát volt képviselője, akit eddig kétszer támadtak meg a háború kezdete óta, de mindkettőt túlélte.
  • A brit védelmi minisztérium napi jelentése szerint az Ukrajnában zajló harci cselekmények mintegy 40 százaléka az ország keleti térségében található Agyijivka városában zajlik, amelyet az oroszok eddig sikertelenül próbáltak bekeríteni. A védelmi tárca szerint ez a helyi ukrán ellentámadások eredménye, amelyekben az oroszok rohamegységei súlyos veszteségeket szenvednek. Ukrán katonai beszámolók szerint legalább 610 tüzérségi lövés érte Agyijivkát az elmúlt nap során, illetve az orosz csapatok hatalmas támadást indítottak, de ukrán állítások szerint nem tudtak előrelépni a védelmi vonalakkal szemben.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!