Lezuhant egy guyanai katonai helikopter a venezuelai határ közelében

2023. december 8. – 08:16

Másolás

Vágólapra másolva

Lezuhant egy guyanai katonatiszteket szállító katonai helikopter a venezuelai határ közelében. Az MTI beszámolója szerint a balesetnek öt halálos áldozata van, két katona túlélte a becsapódást – közölte csütörtökön a guyanai kormány.

A katonai helikopter egy erdős terület fölött, rossz időjárási körülmények közepette tűnt el szerdán a venezuelai határtól 48 kilométerre keletre. A kutatócsapatok csütörtökön találták meg a helikopter roncsait. Irfaan Ali guyanai elnök felmérhetetlen veszteségnek nevezte a tisztek halálát, és mély fájdalmát fejezte ki a tragédia miatt a közösségi médiában közzétett közleményében.

Az áldozatok között egy nyugalmazott dandártábornok, egy ezredes és két alezredes is volt, a két túlélő közül pedig az egyik a másodpilóta. A túlélők állapotáról további részleteket nem közöltek.

Mark Phillips guyanai kormányfő azt mondta, hogy a hatóságok vizsgálják a helikopterbaleset körülményeit. Az ügyben szerdán tartott sajtókonferencián az illetékesek hangsúlyozták, hogy nincs nyoma annak, hogy a helikoptert támadás érte volna. Omar Khan, a hadsereg főparancsnoka szerint a guyanai védelmi erők azt követően veszítették el a kapcsolatot a vadonatúj Bell 412 EPI helikopterrel, hogy az üzemanyagfelvétel után felszállt a Guyana nyugati részén fekvő Olive Creek repülőtérről. A közlemény szerint ez volt Guyana katonai történetének eddigi legsúlyosabb balesete.

Venezuelában a vasárnap tartott népszavazáson elsöprő többség döntött úgy, hogy a szomszédos Guyana ellenőrizte, Venezuelával határos, olajban gazdag Essequibo térségben önálló állam alakuljon. Guyana szerint a caracasi kormány a referendummal Essequibo elcsatolását készíti elő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!