Venezuela a szomszédos Guyana kétharmadát nyelné be egy nemzeti konzultáció szintű népszavazás után

2023. december 7. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ-hez fordult segítségért Guyana, miután a szomszédos Venezuela elnöke olyan lépéseket jelentett be, amelyek a dél-amerikai ország kétharmadának elfoglalását készítik elő – írta a Guardian.

„Beszéltem az ENSZ főtitkárával és több ország vezetőjével, figyelmeztetve őket az aggasztó fejleményekre és Maduro kétségbeesett akciójára” – mondta keddi televíziós beszédében Guyana elnöke, Irfaan Ali.

Nicolás Maduro ugyanis bejelentette, hogy érvényt kell szerezni annak a december 3-án Venezuelában tartott népszavazásnak, amelyben a résztvevők 95 százaléka támogatta, hogy Venezuela a 214 ezer négyzetkilométeres szomszédból 159 ezer négyzetkilométert kihasítson, és létrehozza Guyana Esequiba tartományt Venezuelán belül.

Guyana a nevét vizeinek gazdagságáról kapta, azonban a terület olajban is gazdag, ahogyan Venezuela is, amely azonban forrásai ellenére a politikai berendezkedésének és korábbi túlköltekezései következtében a gazdasági összeomlás szélén táncol évek óta.

Guyana a 16. században holland gyarmat lett, a 19 század elején került brit fennhatóság alá. Az ekkoriban függetlenné vált Venezuela igényt tartott a területre, amelyért a vitát 1895-ben lezárták ugyan, de 1966-ban ismét a békés rendezésről szóló megállapodást írt alá Venezuela, az Egyesült Királyság és az akkor még fennhatósága alá tartozó Brit-Guyana. Venezuela ezt úgy értelmezte, hogy ismét van terük a tárgyalásoknak a határ kijelöléséről.

Maduro a jövő évi választásokra készülve dönthetett úgy, hogy felfrissíti a vitát a Magyarországnál kétszer nagyobb, de csupán 800 ezer ember lakta Guyanával, mert a népszavazás 95 százalékos támogatottságától saját pozícióinak megerősítését is reméli.

Maduro a hatalmat 2013-ban kapta meg az országban unortodox baloldali fordulatot végrehajtó Hugo Chavez politikai örököseként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!