Az izraeli erők által megszállt al-Sifa kórház újranyitását tervezi a Hamász vezette egészségügyi hatóság

2023. december 7. – 19:05

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász által irányított palesztin egészségügyi minisztérium az al-Sifa kórház mielőbbi újranyitását tervezi – közölte a minisztérium szóvivője nyomán a Guardian. Asraf al-Kidra beszámolt arról is, hogy a kórház 36 alkalmazottja továbbra is izraeli letartóztatás alatt van, az igazgatóval együtt.

Az izraeli erők korábban azt gyanították, hogy a kórházat a Hamász élő pajzsként használja, katonai céljait fedezve. A kórház elleni izraeli katonai akcióról itt olvashat bővebben. Az izraeli gyanút közvetlenül nem sikerült igazolni: a hadsereg bemutatott ugyan robbanószereket, kommunikációs- és adathordozó eszközöket, melyeket állítása szerint az épületben foglalt le, de a korábban beharangozott gyanúhoz képest ez kevés volt. Az izraeli hadsereg szerint a Hamásznak volt ideje elhagyni az épületet a fegyverek nagy részével együtt.

Ugyanakkor van arra utaló jel, hogy a kórház legalább alkalmanként több lehet, mint egészségügyi intézmény. 2007-ben, miután a Hamász hatalomra jutott a Gázai övezetben a választások után, fegyveresekkel szállta meg az al-Sifát, százával rúgta ki a hozzá nem eléggé lojális orvosokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!