A WHO 236 izraeli támadást tart számon ciszjordániai egészségügyi intézmények ellen

2023. december 7. – 18:36

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint Izrael hadserege 236 egészségügyi intézményt vett célba Ciszjordániában október 7. óta. A WHO X-en közölt posztja nem tér ki rá, ez a dátum a Hamász támadásának napja, amikor áttörve az izraeli határt 1200 embert megöltek és legalább 240-et elhurcoltak a palesztin fegyveresek.

A WHO követeli a nemzetközi jog betartását, amely védelmet biztosít az egészségügyi intézményeknek fegyveres konfliktus esetén is. A bejegyzés kategorizálja a támadásokat. „erő alkalmazása a kórházi személyzet ellen”, „kórházi személyzet elzárása”, „kórházba irányuló szállítmányok akadályozása”, „kórházi eszközök katonai átkutatása”.

A WHO által számon tartott támadások hat ciszjordániai várost érintenek.

A poszt nem tér ki a az erő alkalmazásának pontos okára, menetét nem írja le, így arra sem tér ki, hogy a katonai fellépés során igazolódott-e a hadsereg gyanúja, hogy az intézményt vagy közvetlen környékét a fegyveres szervezetek saját céljaikra felhasználták.

Izrael rendszeresen azzal vádolja a Hamászt, hogy a Gázai övezet civil objektumait fedezékként használja fegyverraktáraihoz, kilövőállásaihoz, fegyvereseinek rejtekhelyeihez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!