Zelenszkij váratlanul lemondta online találkozóit az amerikai törvényhozókkal

2023. december 6. – 13:20

Zelenszkij váratlanul lemondta online találkozóit az amerikai törvényhozókkal

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdai összefoglalónk az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeiről. A keddi híreket itt olvashatja el.

  • Kedden este Orbán Viktort bírálta a német külügyminiszter, azért, mert a magyar miniszterelnök törölni szeretné az ukrán csatlakozás témáját a jövő heti EU-csúcs napirendjéről. „Most nincs időnk játszadozni” – mondta Annalena Baerbock, amire Szijjártó Péter egy Facebook-bejegyzésben reagált. „Magyarország álláspontja Ukrajna európai uniós csatlakozása vonatkozásában ugyanis átgondolt és megalapozott, abban semmifajta zsarolás vagy pláne ”játék„ nincsen” – fogalmazott a magyar külügyminiszter.
  • Utolsó pillanatban lemondta virtuális találkozóit az amerikai szenátussal és a képviselőházzal Volodimir Zelenszkij. A bejelentés pár órával azután érkezett, hogy az ukrán elnök kabinetfőnöke azt mondta: az Egyesült Államok folyamatos támogatása nélkül nagy a kockázat, hogy Ukrajna elveszíti a háborút. Nagy vita van az amerikai törvényhozók között is az Ukrajnával kapcsolatos stratégiáról, ezért is várták Zelenszkij megjelenését. A szenátus demokrata vezetője szerint az ukrán elnöknek egy „utolsó pillanatban” felmerülő dolga miatt kellett törölnie a találkozóit, de több részletet nem árultak el. (BBC)
  • Az egyik találkozó, ahol az ukrán elnök végül nem jelent meg, egy zárt ajtós megbeszélés lett volna magas rangú amerikai tisztségviselőkkel az ukrán és izraeli helyzetről. A megbeszélést így is megtartották, de vita tört ki a résztvevők között, többen ki is sétáltak onnan. (CNN)
  • Vlagyimir Putyin Abu-Dzabiba érkezett. Az orosz elnök szerdán az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat, és megbeszéléseket folytat Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökössel, hogy egyebek mellett az olajról, a gázai és ukrajnai konfliktusokról tárgyaljon. (Guardian)
  • Nagy-Britannia újabb szankciókat jelentett be, melyben összesen 46 szervezet, illetve egyén érintett. Úgy vélik, az érintettek részt vesznek Oroszország katonai ellátási láncaiban, és segítik az ukrajnai invázió fenntartását. A szankciókkal sújtottak között vannak Kínában, Szerbiában és Üzbegisztánban működő szervezetek – közölte a brit külügyminisztérium. (Guardian)
  • Svédország védelmi együttműködési megállapodást írt elő Washingtonnal. A svéd védelmi miniszter, Pal Jonson szerint a kedden aláírt megállapodás „jobb feltételeket teremt ahhoz, hogy Svédország háború vagy válság esetén támogatást kaphasson az Egyesült Államoktól”. (Guardian)
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!