Szijjártó: Nincs zsarolás vagy „játék”, a német külügyminiszter félreérti a helyzetet

2023. december 5. – 22:45

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarország álláspontja Ukrajna európai uniós csatlakozása vonatkozásában átgondolt és megalapozott, abban semmifajta zsarolás vagy pláne ”játék„ nincsen” – írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter külügyminiszter, miután Annalena Baerbock német külügyminiszter Orbán Viktort bírálta.

„Most nincs időnk játszadozni” – mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter, aki arra reagált, hogy Orbán Viktor törölni szeretné az ukrán csatlakozás témáját a jövő heti EU-csúcs napirendjéről. Baerbock szerint „ha európai béke támadás alatt áll, akkor minden nap, minden órájában mindent meg kell tennünk, hogy a lehető legjobban megvédjük népünket, és még inkább Ukrajna népét”.

A magyar külügyminiszter szerint azonban német kollégája „alaposan félreérti a helyzetet”. Szijjártó azt írta, hogy továbbra sem látják – sem a magyar emberek, sem a magyar parlament, sem a magyar kormány – hogy miért is lenne jó Európának az „elhamarkodott” tárgyaláskezdés Ukrajnával. Szerinte Ukrajna túl messze van attól, hogy alkalmas legyen a csatlakozásra vagy akár az arról szóló tárgyalásokra.

Szijjártó Péter hozzátette: semmilyen nyomás hatására sem változtatják meg az álláspontjukat. Majd megismételte Orbán Viktor javaslatát: „az európai egység fenntartása érdekében vegyük le az Ukrajnával való tárgyaláskezdésre vonatkozó javaslatot a jövő heti brüsszeli ülések napirendjéről”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!