Klicsko: Zelenszkij megfizet a hibáiért, de a háború végéig ki kell tartanunk mellette

2023. december 5. – 14:57

Klicsko: Zelenszkij megfizet a hibáiért, de a háború végéig ki kell tartanunk mellette
Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere november 14-én egy lipcsei konferencián – Fotó: Hendrik Schmidt / DPA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Keddi összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeiről. A hétfői híreket itt találja.

Már vasárnap is írtunk arról, hogy Vitalij Klicsko kijevi polgármester a svájci 20 Minutennek azt mondta, hogy az ukrán főparancsnok jogosan állítja, hogy a fronton zsákutcába kerültek. Íme néhány további fontos részlet az interjúból.

  • A tél valamivel jobb lesz, mint tavaly, Kijev jobban felkészült a civil infrastruktúrát érő orosz támadásokra.
  • Svájc sokat segít, de ragaszkodik a függetlenségéhez, ezért nem eleget. Ebben a konfliktusban nincs pártatlanság: valaki vagy az ukrán szabadságharcot, vagy az orosz diktatúrát támogatja.
  • Hülyeség lenne most elnöki ambíciókat dédelgetnie, a háborúra kell koncentrálni.
  • Nem lepi meg, hogy csökken Volodimir Zelenszkij népszerűsége, meg fog fizetni a hibáiért. Ettől függetlenül fontos szereplő, a háború végégig támogatnia kell. A konfliktus végén minden politikusnak felelnie kell majd a sikereiért és hibáiért.
  • Az Ukrajnában eluralkodott korrupciót európai törvényekkel és európai életszínvonallal szüntethetik meg.
  • Imádja a közmondásokat. A kedvence az, hogy „aki akar, mindig talál megoldást, aki nem akar, az mindig talál kifogást”.

További hírek a háborúból:

  • Nepál arra kéri Oroszországot, hogy ne toborozzon az állampolgárai között, és küldjön vissza minden nepálit, aki a seregben szolgál. Hat nepáli katona már meghalt, egy pedig ukrán fogságban van. A nepáli orosz nagykövet szerint 150-200 nepáli zsoldos szolgál a seregben. (Sky News)
  • Munkaerőhiány lépett fel a háború miatt Oroszországban. Egy orosz elemzőcég szerint 2030-ra 2-4 millió munkás hiányzik majd a munkaerőpiacról. Emiatt a fizetések emelkedése felülmúlhatja majd a GDP növekedését. (Sky News)
  • Lengyelország szerint a NATO-nak három éve van felkészülni egy nagyszabású orosz invázióra. Korábban egy német thinktank 6-10 évet jósolt, de ez a lengyel nemzetbiztonsági iroda vezetője szerint nem így lesz. (Sky News)
  • Az oroszok lassan, de haladnak Marinka romjainak elfoglalásával. Bár a beépített területek nagy részét már irányításuk alá vonták, a település nyugati felét még tartja Ukrajna. A háború előtt 9000 fős Marinka 2014 óta áll a fronton, drónképek alapján gyakorlatilag porig lőtték. Az őszi orosz offenzíva része, hogy elfoglalják, hogy megerősítsék állásukat Donyeckben. (Brit védelmi minisztérium)
  • Két finn cég drónokat és más katonai eszközöket szállított Oroszországba, összesen 3 millió euró értékben. A hatóságok hat embert gyanúsítanak, egyikük már szeptember óta őrizetben van. Az EU-s szankciók miatt nem szabad ilyen eszközöket küldeni Oroszországba, így a vámhatósághoz benyújtott papírokon még egy másik célország szerepelt. Miután megkapták az engedélyt, a gyanúsítottak végül Oroszországba juttatták el a szállítmányt. (Guardian)
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!