Bulgária küldött volna páncélozott járműveket Ukrajnának, de az elnökük keresztülhúzta a tervet

2023. december 4. – 14:49

Bulgária küldött volna páncélozott járműveket Ukrajnának, de az elnökük keresztülhúzta a tervet
Fotó: Ozge Elif Kizil / Anadolu via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfői összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeiről. Az előző nap legfontosabb híreit ide kattintva olvashatja el.

  • Elérhette a 70 ezret az ukrajnai hadszíntéren elesett orosz katonák száma a háború tavaly februári kezdete óta – áll a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett helyzetértékelésében. Az orosz haderő háborús halottainak száma 50 ezerre, a sebesülteké 180-240 ezer közé tehető a vizsgált időszakban. A brit hírszerzési értesülés szerint a Wagner zsoldoshadsereg Ukrajnában harcoló tagjai közül hozzávetőleg húszezer meghalt, 40 ezer megsebesült tavaly február és idén november között. Mindezek alapján 220-240 ezer lehet a háborús sebesültek, és 70 ezer a halottak száma az orosz oldalon, így ezek a becslések azt valószínűsítik, hogy 290-350 ezer között jár az ukrán hadszíntéren megsebesült és elesett oroszok együttes száma a háború eddigi időszakában – áll a brit katonai hírszerzés hétfői elemzésében. (MTI)
  • Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja több üvegházhatású gázt eredményezett, mint Belgium egész éves kibocsátása – derült ki egy, a dpa hírügynökség által szemlézett tanulmányból, melyet várhatóan hétfőn tesznek közzé Dubajban, az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28). A Lennard de Klerk holland tudós vezette kutatócsoport szerint 150 millió tonna, kifejezetten a háború miatt termelődött szén-dioxid került a levegőbe a háború kezdete óta. A tanulmány szerint ennek csaknem egynegyede kifejezetten a katonai műveletek során került a levegőbe. Számítások szerint a háború az éghajlat terén már mintegy 9,6 milliárd dollárnyi kárt okozott Ukrajnának. (MTI)
  • A bolgár elnök megvétózta az Ukrajnával páncélozott harcjárművek szállításáról kötött megállapodást, amelyet a szófiai törvényhozás november 22-én hagyott jóvá. Az államfő sajtószolgálatának hétfői közlése szerint Rumen Radev úgy véli, hogy a bolgár határőrségnek és a mentőknek szükségük van ezekre a járművekre. Korábban a 240 tagú parlament képviselői 152-57 arányban jóváhagyták a megállapodást. A járművek többsége használaton kívül volt rossz műszaki állapotuk miatt, raktárakban tárolták őket, és a kormány szerint – az ellenzék vádjaival ellentétben – az adomány nem gyengíti Bulgária védelmi képességeit. (MTI)
  • A Wizz Air újraindította járatait a kelet-európai Moldovába, miután márciusban felfüggesztette azokat az Oroszország és Ukrajna közötti háborúval kapcsolatos feszültségek miatt. A légitársaság azt is közölte, hogy 2024. január elejéig felfüggesztette az izraeli járatait. (Guardian)
  • Üres teherautók lépték át regisztráció és ellenőrzés céljából az ukrán-lengyel határt Ukrajna felől – ezek az első lépések annak érdekében, hogy feloldják vagy enyhítsék a lengyel oldalról fellépő, az ukrán kereskedelem megbénítására vonatkozó törekvéseket. Az ukrán kereskedelmi veszteség becslések szerint eddig több mint 400 millió euró (44 millió dollár) volt. Később a lengyel miniszterelnök azt mondta, hogy Lengyelország követelni fogja az ukrán kamionosok engedélyeinek visszaállítását az Európai Uniótól, mely engedélyezte Ukrajna számára, hogy teherautói korlátlanul, engedély nélkül léphessenek be az EU területére. (Guardian)
  • Az ukrán fél szerint Oroszország új frontokat nyit az Avdijivkáért folytatott harcban. A kelet-ukrajnai iparváros folyamatos orosz tűz alatt áll, Moszkva igyekszik elfoglalni. „Az ellenséges támadások jelenlegi, harmadik hulláma abban különbözik az előző kettőtől, hogy feltételesen két új irányt nyitottak meg” – mondta a város vezetője, Vitalij Barabash. (Guardian)
  • Csaknem ötmillió tonna agrárterméket sikerült Ukrajnának eddig exportálnia az alternatív fekete-tengeri folyosón keresztül – közölte Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter, miniszterelnök-helyettes hétfőn. 200 hajó fedélzetén összesen 7 millió tonna különböző típusú árut exportáltak Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből augusztus óta, miután Moszkva nem hosszabbította meg az ENSZ és Törökország közvetítésével egy évvel korábban született orosz-ukrán gabonaegyezményt, amely a háború ellenére lehetővé tette az ukrán exportot a Fekete-tengeren keresztül. (MTI)
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!