Netanjahu visszahívta az izraeli tisztviselőket a katari tárgyalásokról

2023. december 2. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszarendelte az izraeli hírszerzés (Moszad) tisztviselőit, akik Dohában találkoztak a katari tárgyalófelekkel. Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben biztos nem újítják meg a tűzszüneti megállapodást.

Döntését azzal indokolta, hogy a Hamászt „nem teljesítette a megállapodás rá eső részét, amely a Hamásznak továbbított és általa jóváhagyott lista szerinti összes gyermek és nő szabadon bocsátását tartalmazta”. Az izraeli miniszterelnük már pénteken – a harcok újraindulása után – azt mondta, a Hamász szegte meg a fegyverszünet feltételeit, mert nem volt hajlandó elengedni több foglyot.

Netanjahu hivatala közleményében azt írta: „A Moszad vezetője köszönetet mond a CIA vezetőjének, az egyiptomi hírszerzési miniszternek és a katari miniszterelnöknek a partnerségükért a hatalmas közvetítői erőfeszítésekben, amelyek eredményeként 24 külföldi állampolgár mellett 84 gyermek és nő szabadon engedése valósult meg a Gázai övezetből”.

Szombat reggel még katari, egyiptomi és amerikai tisztviselők is azt nyilatkozták, azon dolgoznak, hogy újra induljon az ideiglenes fegyverszünet, ami először november 24-én lépett életbe, majd többször meghosszabbították, mielőtt péntek reggel összeomlott volna. Izrael azóta újraindította a támadásokat a Gázai övezetben, a Hamász által ellenőrzött palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint azóta 193 palesztin halt meg a harcokban, és 650-en sérültek meg (a jelentés nem tesz különbséget harcosok és civilek között).

(Sky News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!