Második napja tartanak az ideiglenes tűzszünet lejárta után kiújult gázai harcok

2023. december 2. – 08:53

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton folytatódtak a harcok, miután a Hamásszal kötött egyhetes tűzszünet meghosszabbításáról szóló tárgyalások meghiúsultak.

A tűzszünet határideje péntek hajnalban járt le, nem sokkal később a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júnisz keleti területeit érték intenzív bombázások a Reuters beszámolója szerint. Izrael közölte, hogy szárazföldi, légi és tengeri erői több mint 200 terrorista célpontra mértek csapást Gázában. A Hamász vezette palesztin egészségügyi minisztérium szerint közel 200 ember vesztette életét azóta, hogy péntek kora reggel újraindultak a harcok.

Szombaton kora reggel légvédelmi szirénák szólaltak meg a Gázai övezet határához közeli izraeli településeken, de komolyabb károkról vagy áldozatokról nem érkezett jelentés.

Izraeli katonák a Gázai övezetben 2023. december 2-án – Fotó: Izraeli Védelmi Erők / Reuters
Izraeli katonák a Gázai övezetben 2023. december 2-án – Fotó: Izraeli Védelmi Erők / Reuters

Dél-Libanonból is áldozatokról érkeztek jelentések: a libanoni állami média pénteken arról számolt be, hogy izraeli lövések három ember halálát okozták. Az Irán által támogatott libanoni Hezbollah csoport, a Hamász szövetségese azt mondta, hogy a megöltek közül ketten a harcosai voltak. Hozzátette, hogy több támadást hajtott végre a határon lévő izraeli katonai állások ellen.

Az ENSZ szerint a harcok súlyosbítják a rendkívüli humanitárius vészhelyzetet. „A földi pokol visszatért Gázába” – fogalmazott Jens Laerke, az ENSZ genfi humanitárius irodájának szóvivője.

A november 24-én kezdődött ideiglenes fegyverszünetet kétszer hosszabbították meg mielőtt pénteken felfüggesztették. Izrael korábban azt mondta, hogy addig folytatódhat, amíg a Hamász naponta 10 túszt enged szabadon, de hét nap elteltével a közvetítők nem találtak megoldást arra, hogy több túszt engedjenek szabadon. Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy nem hajlandó elengedni az összes fogva tartott nőt. Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok is közölte, azon dolgoznak, hogy a felek újra a tárgyalóasztalhoz üljenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!