A Hamász szerint az Egyesült Államok és Izrael az ellenségeskedés újrakezdését akarta

2023. december 1. – 16:10

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász egyik magas rangú szóvivője szerint azért nem folytatódott a tűzszüneti megállapodás, mert Izrael és az Egyesült Államok a vérontás folytatását akarják.

„Tegnap (csütörtökön) egyértelmű volt, hogy az izraeli fél vissza akar térni a harcokhoz, mivel a közvetítők több ötletet is felvetettek, és ezek közül hármat elfogadtunk, de ennek ellenére az izraeli fél minden alkalommal azt mondta, hogy »nem, nem, nem«” – mondta Oszama Hamdan.

Azzal vádolta Antony Blinken amerikai külügyminisztert, hogy csütörtökön, amikor találkozott Benjamin Netanjahuval, „zöld utat adott” az ellenségeskedések folytatásának.

Hamdan beszélt arról is, hogy Katar és Egyiptom közölte vele, folytatni akarják a közvetítést a felek között, és hozzátette azt is: a Hamász hajlandó visszatérni a tárgyalóasztalhoz.

Oszama Hamdan (balra) egy novemberi sajtótájékoztatón Bejrútban – Fotó: Alaa Al-marjani / Reuters
Oszama Hamdan (balra) egy novemberi sajtótájékoztatón Bejrútban – Fotó: Alaa Al-marjani / Reuters

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő korábban azt mondta, a Hamász szegte meg a fegyverszünet feltételeit, mert nem volt hajlandó elengedni több foglyot, ami szembe ment a megállapodással.

Emellett azt állította, hogy péntek reggel rakétával lőtték Izraelt, ami szintén nem illett a fegyverszünetbe, ezért teljes gőzzel újraindították a gázai inváziót. Azt mondta, a céljaik nem változtak, továbbra is ki akarják szabadítani a túszokat és el akarják pusztítani a Hamászt.

(Sky)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!