A kutyaevésért kiálló tenyésztők dulakodtak a rendőrökkel Dél-Koreában

2023. november 30. – 13:49

Másolás

Vágólapra másolva

Kutyatenyésztők dulakodtak a rendőrökkel Szöulban, a dél-koreai elnök palotája előtt. A tenyésztők az ellen tiltakoztak, hogy Jun Szogjol elnök beterjesztett egy törvényjavaslatot, ami három éven belül teljesen betiltaná a kutyahúsevést az országban. A tiltakozó tenyésztők pedig nem házi kedvencnek, hanem vacsorának adnak el kutyákat.

A Reuters beszámolója szerint a tüntető tenyésztők egy teherautóról kutyákat akartak szabadon engedni az elnöki palota előtt, de a rendőrök nem hagyták őket a palota közelébe hajtani. A tiltakozók ezután vonultak a palota elé, azt követelve, hogy az elnök vonja vissza az amúgy elég nagy támogatottsággal bíró javaslatát. A dühös tüntetők aztán összebalhéztak a rendőrökkel, három tenyésztőt letartóztattak, köztük a tüntetés vezérszónokát.

A kutyahúsevésnek nagy hagyománya van Dél-Koreában, ahogy azonban a nyugati típusú kutyatartás egyre népszerűbbé vált, a szokásra barbár maradiságként tekint az ázsiai ország középosztálya. Az 51 milliós lakosú Dél-Koreában közel 6 millió háztartásban vannak házi kedvencként tartott kutyák, Jun Szogjol és felesége is hat kutyát, köztük több kiöregedett mentőkutyát tart otthon. A first ladyt amúgy a tüntető tenyésztők ki is pécézték maguknak, szerinte ő beszélte tele a férje fejét a kutyaevés ellen, ami a tiltakozók szerint lényegében hatalommal való visszaélés.

Fotó: Anthony Wallace / AFP
Fotó: Anthony Wallace / AFP

De nem csak az elnök felesége ellenzi a kutyaevést, egy Gallup-felmérés szerint a koreaiak kétharmada ellenzi a szokást, azok aránya, akik pedig az elmúlt évben ettek kutyahúst (vagy legalábbis bevallották a kérdezőbiztosoknak), a 2015-ös 27 százalékról 8 százalékra csökkent.

A tenyésztők viszont kikérik maguknak, hogy barbár szokásnak bélyegezzék a kutyaevést, ami szerintük minden, állattenyésztéssel foglalkozó kultúrában előfordult. Az ellen is tiltakoztak, hogy a törvényjavaslat kidolgozásába egyáltalán nem vonták be őket. Az pedig cseppet sem hatja meg őket, hogy a javaslat három éves türelmi időt hagy a kutyafarmok felszámolására, és pénzügyi ellentételezést ígér az így kárt szenvedő tenyésztőknek. A javaslat amúgy jó eséllyel törvényi erőre is lép előbb-utóbb, mert azt a kormánypárt és az ellenzék is támogatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!