Dél-Korea betilthatja a kutyahúsevést

2023. november 17. – 14:28

Másolás

Vágólapra másolva

Betilthatják Dél-Koreában a kutyahúsfogyasztást, amelyet az utóbbi időben sok támadás ért kül- és belföldről egyaránt – írta meg a Reuters egy kormánypárti vezetőre hivatkozva.

„Itt az idő, hogy törvénnyel vessünk véget a kutyahúsevés körüli társadalmi vitának” – mondta Ju Idong a Népi Erő Pártja (PPP) kormánypárt politikai vezetője.

A kormány egy erről szóló törvényjavaslatot szeretne benyújtani, amely várhatóan kétpárti támogatással átmegy a parlamenten. A mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy a kormány minél gyorsabban bevezetné a törvényt, miközben az állam maximális támogatásáról biztosította a kutyahúsiparban dolgozókat. Ez közel 1150 kutyatenyésztő-farmot, 34 vágóhidat és 219 forgalmazó vállalatot érint.

A kutyahúsevés betiltását követelő tüntetők Szöulban 2021-ben – Fotó: Chris Jung / NurPhoto via AFP
A kutyahúsevés betiltását követelő tüntetők Szöulban 2021-ben – Fotó: Chris Jung / NurPhoto via AFP

Már korábban is próbálkoztak a kutyahúsevést tiltó törvényjavaslatokkal, de azok rendre elbuktak az iparban dolgozók és a miattuk aggódók tiltakozása miatt. A mostani törvényjavaslat alapján hároméves átállási időszakkal és anyagi támogatásokkal szeretnék segíteni a vállalatok iparági átállását.

A kutyahúsevés régi hagyomány Dél-Koreában, de már messze nem olyan elterjedt, mint korábban. Főleg az idősebbek fogyasztanak még kutyahúst, amelyet csak néhány étteremben lehet kapni. Egy tavalyi felmérés szerint a népesség 64 százaléka ellenezte a kutyahúsevést, és csak a válaszadók 8 százaléka evett maga is az elmúlt évben – míg ugyanez az arány 2015-ben 27 százalék volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!