Betiltanák a kutya- és macskahúsevést Dél-Koreában

2023. április 14. – 10:46

Másolás

Vágólapra másolva

A dél-koreai kormánypárt (PPP) pénteken a kutyák és macskák vágását, és húsuk forgalmazását tiltó törvénytervezetet nyújtott be, írja az MTI. Az állatvédelmi törvény módosítása lehetővé tenné, hogy a kormány támogatást nyújtson azoknak a kutya- és macskahússal foglalkozó vállalkozásoknak, amelyek önként felhagynak ezzel az üzlettel vagy más vállalkozásba fognak.

Te Jong Ho, a törvénytervezetet benyújtó Népi Erő Pártja (PPP) képviselője hangsúlyozta, hogy a térségben, ahol 15 millió állattartó él, meg kell szakítani a kutya- és macskahús fogyasztásának szokását. A dél-koreai first lady, Kim Ko Hi szavaihoz csatlakozva hozzátette, hogy a parlamenti pártoknak és a kormánynak is vezető szerepet kell vállalniuk az állatok jogainak védelemében.

A first lady még egy nyáron adott interjújában szólított fel a kutyahúsfogyasztás befejezésére, és emlékeztetett, hogy a fejlett gazdaságú országok közül csak Dél-Koreában és Kínában esznek még mindig kutyahúst.

A dél-koreai ellenzéki Demokrata Párt egyik politikusa csütörtökön szintén arról beszélt, hogy a kutyahúsfogyasztás betiltására vonatkozó külön törvény elfogadását és a kutyahúsiparban dolgozó emberek munkahelyváltásának támogatását tervezik.

Bár az utóbbi évtizedekben már Dél-Koreában is egyre kevesebben fogyasztanak kutyahúst, részben azért, mert a nemzetközi színtéren elítélik a hagyományt, a tradíció mellett kiállók szerint viszont nem lehet korlátozni azt a jogot, hogy az emberek szabadon választhassák meg, hogy mit esznek.

Mint egy korábbi cikkünkben írtuk, az 50 év alattiak közül szinte már senki nem akar kutyahúst enni Dél-Koreában, és ez leginkább annak köszönhető, hogy az állatvédelemmel régóta kiemelten foglalkozik a média. Az országban egyébként ezeréves hagyomány a kutyahús fogyasztása, leggyakrabban az úgynevezett bosintang fogás részeként fogyasztják, amit a legnagyobb melegben szoktak enni, és a közhiedelem szerint növeli az életerőt.

Egy felmérés szerint a koreaiak 84 százaléka sosem evett kutyahúst és nem is tervezi. Mindezek ellenére még mindig több ezer kutyafarm van az országban, és rengeteg olyan, amelyek nem rendelkeznek engedéllyel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!