Megváltozott ételfogyasztási szokások miatt bezár egy koreai kutyafarm

2020. október 28. – 22:18

Másolás

Vágólapra másolva

Sok ázsiai országot ér kritika amiatt, hogy egyes helyeken még mindig népszerű ételnek számít a kutyahús. Úgy néz ki, hogy Dél-Korea esetében változás állhat be, ugyanis a UPI írja, hogy nemrég bezárt az a farm, ahol közel 170, főleg masztiffot és koreai jindo fajtájú kutyákat tenyésztettek a húsuk miatt.

A bezárt farmon megjelent egy washingtoni állatmentő szervezet, a Humane Society International (HSI) és elszállították a ketrecbe zárt állatokat, akiket Amerikában lehet majd örökbe fogadni. Ez volt a 17. koreai kutyafarm, amit a HSI-nek köszönhetően bezártak, de ebben az is közrejátszik, hogy már a helyiek körében sem annyira népszerű a kutyahús, mint régen.

A legutóbb bezárt kutyafarmot üzemeltető férfi azt nyilatkozta, hogy már 40 éve foglalkozik ezzel az iparággal, és egy évtizede működött a farmja, de régóta ki akart szállni, mert egyre jobban szűkül a piac. A férfi szerint 5-6 éve egyre nehezebb volt a biznisz, a HSI pedig anyagilag is kompenzálta a férfit a farm bezárása miatt, illetve segítenek neki más munkakörben elhelyezkedni.

Fotó: Getty
Fotó: Getty

Szerinte 50 év alatt már senki nem akar kutyahúst enni Dél-Koreában, és ez leginkább annak köszönhető, hogy az állatvédelemmel régóta kiemelten foglalkozik a média. Az országban egyébként ezeréves hagyomány a kutyahús fogyasztása, és teljesen legális. Leggyakrabban az úgynevezett bosintang fogás részeként fogyasztják, amit a legnagyobb melegben szoktak enni, és a közhiedelem szerint növeli az életerőt.

Egy HSI által megrendelt felmérés szerint a koreaiak 84 százaléka sosem evett kutyahúst és nem is tervezik. Ez a szám 2018-ban 70% volt. Mindezek ellenére még mindig 2800 kutyafarm van az országban, és rengeteg olyan még, amelyek nem rendelkeznek engedéllyel.

A koreaiak hozzáállása amiatt is változhatott, hogy Moon Jae-in miniszterelnök 2017-ben örökbe fogadott egy Tory nevű kutyát, akit épp egy ilyen kutyafarmról mentettek meg.

Dél-Korea mellett más ázsiai országokban is változások érzékelhetők. Több kínai, kambodzsai és indiai városban, illetve régióban az utóbbi hónapokban tiltották be a kutyahús fogyasztását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!