Szijjártó: Esély van három magyar állampolgárságú túsz szabadon engedésére

2023. november 22. – 15:41

Másolás

Vágólapra másolva

Esély van három magyar állampolgársággal is rendelkező izraeli túsz szabadon engedésére – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Zürichben. „Az öt közül három magyar állampolgárságú túsz is abba a kategóriába esik, akiket szabadon engedhet a Hamász az ideiglenes gázai tűzszüneti megállapodás keretében” – mondta a miniszter az MTI beszámolója szerint.

Szijjártó azt mondta, folyamatos a kapcsolattartás az illetékes izraeli munkacsoporttal, illetve a közvetítőként fontos szerepet játszó katari vezetéssel is. Szerdán is egyeztetett a katari kollégájával, akit arra kért, hogy továbbra is tegyenek meg mindent a magyar túszok mielőbbi kiszabadítása érdekében.

Szijjártó üdvözölte az ideiglenes tűzszüneti megállapodást, amelyet reményei szerint további olyan egyezmények követnek majd, amelynek nyomán az elhurcoltak mindegyike hazatérhet. „A hírek világossá tették, hogy a túszok melyik csoportja számíthat a szabadulásra. Ebben a tekintetben három olyan, magyar állampolgársággal rendelkező túsz van, akik a nyilvánosságra hozott kategóriákba beleférnek.”

„Őszintén reméljük, hogy lehetőleg mind a három az elbocsátottak között lesz Erre nézve egyelőre még semmilyen információval, semmilyen garanciával nem rendelkezünk”

– mondta Szijjártó.

A külügyminiszter hozzátette, hogy az izraeli hatóságok sem a magyar kormánnyal, sem pedig a túszok családtagjaival nem közöltek még információkat. „Mindaddig, amíg nincsen mind az öt, magyar állampolgárságú túsz biztonságban, addig Magyarország követeli a Hamásztól a túszok szabadon bocsátását, a nemzetközi közösségtől pedig azt, hogy álljon ki a Hamásszal szemben, és tegye világossá, hogy minden túszt szabadon kell engedni” – mondta.

A Hamász által elrabolt egyik magyar állampolgár Omri Miran, akiről október 7. óta semmit sem tud a családja. A ő túszul ejtéséről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A Times of Israel beszámolója szerint bár a túszok szabadon engedéséről és a négynapos fegyverszünetről szóló megállapodást szerdán kora reggel megkötötték, legkorábban csak csütörtökön léphet életbe. Bár részleteket egyelőre nem közöltek, várhatóan 12-13 fős csoportokban engedhetik majd el a túszokat. Az izraeli média szerint a túszalku értelmében 30 gyereket, 8 anyát és 12 nőt engednek majd szabadon Gázában, de Izrael szerint további 30 túsz (nő és gyerek) hollétéről is tudomása lehet a Hamásznak, a fegyverszünetet tehát meg is hosszabbítják, amennyiben az ő szabadon bocsátásukról is sikerül megegyezni.

Izrael cserébe palesztin nőket és kiskorúakat enged szabadon az izraeli börtönökből, és engedi őket visszatérni az otthonaikba, főként Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!