Új részletek derültek ki a Hamász által túszul ejtett magyar származású férfiról

2023. november 21. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

Új részleteket közölt a Hvg az egyik, Hamász által elrabolt, magyar állampolgársággal is rendelkező túszról.

Korábban öt, magyar állampolgársággal is rendelkező túszról lehetett tudni. Az egyikük Omri Miran, akinek a története már eddig is ismert volt – a Reuters is írt róla –, de azt nem lehetett tudni, hogy magyar állampolgársága is van. A Hvg kapcsolatba lépett a férfi családjával, akik megerősítették, hogy Miran valóban kettős állampolgár, édesanyja magyar, így az izraeli mellett magyar állampolgársága is van.

A kétgyermekes családapát a Hamász terroristái október 7-én hurcolták el a Gázához közeli Nahal Oz kibucból. Miran családja nem tudja, mi van a férfival, a Hamász semmilyen információt nem közölt róla. Azokon a videókon, amiket eddig a túszokról megosztottak, nincs rajta. Felesége, Lishay Lavi és két kislányuk, a 2 éves Ronu és a 7 hónapos Alma szerencsésen túlélték a Hamász támadását.

Omri Miran, akit 2023. október 7-én raboltak el a Hamász terroristái a Nahal Oz kibucból. A második képen a felesége, Lishay Lavi 2023. november 19-én – Fotó: Joseph Campbell / Reuters Omri Miran, akit 2023. október 7-én raboltak el a Hamász terroristái a Nahal Oz kibucból. A második képen a felesége, Lishay Lavi 2023. november 19-én – Fotó: Joseph Campbell / Reuters
Omri Miran, akit 2023. október 7-én raboltak el a Hamász terroristái a Nahal Oz kibucból. A második képen a felesége, Lishay Lavi 2023. november 19-én – Fotó: Joseph Campbell / Reuters

Amikor észlelték, hogy komoly a veszély, Lishay a férjével és két kislányával együtt bement a biztonsági szobába, de nem sokkal később a terroristák betörtek az otthonukba. „Hirtelen összetört üvegek hangját hallottuk a fürdőszobánkban, és megértettük, hogy valami nincs rendben; behatoltak az otthonunkba. Néhány másodperccel később a bejárati ajtóból is hangok hallatszottak. A Hamász-terroristák elkezdtek kopogtatni az ajtón a puskáik ütőszárával, és a szomszédaink fia sírva kérte, hogy nyissuk ki az ajtót, különben helyben lelövik. Kinyitottuk az ajtót. Tudtam, hogy nem volt okos dolog, de nem bírtuk elviselni a gondolatot, hogy megölik. Mi lenne, ha valamelyik lányunknak ugyanezt kellene tennie?” – mondta Omri Miran felesége. A fiút, aki kopogott, akárcsak a fiú édesanyját, a terroristák később megölték.

„Néhány óra múlva a Hamász terroristái felállásra kényszerítettek minket, és erőszakkal átvittek minket egy szemközti házba, ahol egy másik család lakott, akinek a lányát meggyilkolták; a teste egy közeli szobában feküdt, a vér még mindig folyt. A látvány borzalmas volt” – mesélte a nő. Délután fél kettő volt, amikor elvitték Omrit, valamint a másik család apját, és másokat egy másik helyre. „Nem tudtuk, hogy miért és minek. Nem tudtuk, hogy mit terveznek velünk, velük. Azóta egyiküket sem láttuk. Mielőtt elmentek, fegyvert emeltek, és megfenyegettek minket, hogy maradjunk ott, ahol vagyunk, különben megölnek minket és a szeretteinket” – mondta Lishay.

A nő az izraeli magyar nagykövetséggel is kapcsolatba lépett, ahol elmondása szerint segítőkészek voltak vele és jelezték: mindent megtesznek, amit csak tudnak, hogy segítsenek neki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!