December 23-ig meghosszabbította a határellenőrzést a magyar határon a szlovák kormány

2023. november 20. – 13:18

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét meghosszabbítja Szlovákia az október elején bevezetett ideiglenes határellenőrzést a szlovák-magyar határon – írja az MTI a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése alapján.

A szlovák kormány először október 5-én rendelte el – először csak tíz napra – a határellenőrzést a magyar határnál. A döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország, Ausztria és Lengyelország hasonló intézkedést vezettek be szlovák határukon. Az intézkedést azóta többször meghosszabbították – ezúttal egy hónappal, vagyis december 23-ig lesz érvényben.

A határellenőrzés célja a pozsonyi kormány közlése szerint a következő időszakban is az lesz, hogy minél kevesebb illegális migráns érkezzen az országba, illetve kiszűrjék a közrendet és az állambiztonságot ezzel összefüggésben potenciálisan veszélyeztető tényezőket. Az ellenőrzéseket is – ugyanúgy mint eddig – a határ teljes hosszán végzik.

A szlovák belügyi tárca szerint az októberben bevezetett határellenőrzések „teljesítik a hozzájuk fűzött reményeket”, mivel csökkent a tiltott határátlépéssel próbálkozó, s eközben elfogott illegális migránsok száma. A szlovák hivatalos szervek adatai szerint a nyugat-balkáni tranzitútvonalon Szlovákiába érkező illegális migránsok száma az idén már elérte a 46 ezret, míg tavaly az egész év folyamán 5 ezer volt.

Az elmúlt időszakban Magyarországról tömegével érkeznek Szlovákiába illegális migránsok. A migrációs hullám által érintett dél-szlovákiai falvak helyzetéről ebben a riportban írtunk részletesen.

A szlovák választási kampány hónapjaiban kiemelt téma volt az illegális bevándorlás kérdése. Robert Fico miniszterelnökké választása után erődemonstrációt is tartott, több száz rendőrt és katonát vezényelt a szlovák–magyar határra – az akciót azonban másnap le is fújták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől