Szlovákia bejelentette, hogy rendőröket és katonákat vezényel a magyar határra, másnap le is fújták az akciót

2023. október 31. – 19:02

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn jelentette be a szlovák kormány, hogy több száz katonát és rendőrt vezényelnek a magyar határra annak érdekében, hogy megállítsák az illegális határátlépőket. Ehhez képest még 24 óra sem telt el a bejelentés óta, és kedden máris lefújták a nagyszabású akciót, írja az Euronews. Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter ezt azzal magyarázta a sajtónak, hogy egyszeri akcióról volt szó, aminek az volt a célja, hogy megmutassa, Szlovákia nem biztonságos a migránsok, különösen az embercsempészek számára.

A Napunk egyébként azt írta, hogy a hétfő éjszaka tartott, nagyszabású rendőri akcióban egyetlen illegális határátlépőt sem fogtak el, amit a rendőrség is megerősített a lapnak.

A Pozsony–Rajka határátkelőnél tartott hétfői sajtótájékoztatóján a régi-új szlovák miniszterelnök, Robert Fico arról beszélt, hogy lovakkal, kutyákkal, hőkamerákkal felszerelt autókkal és néhány drónnal akarják megállítani az illegális határátlépőket, sőt, a rajkai határátkelőre még egy vízágyút is beállítottak. Fico annak a lehetőségét is felvetette, hogy Magyarországra toloncolhassa vissza a migránsokat, de erről még nem sikerült megegyeznie a magyar kormánnyal.

Október elején Szlovákia már visszaállította a határellenőrzést a magyar határon, mivel az országba az utóbbi hónapokban a korábbinál több migráns érkezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!