A kínai haditengerészet durva hanghullámokkal okozhatott egészségkárosodást ausztrál búvároknak

2023. november 19. – 09:25

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztrália azzal vádolja a kínai haditengerészetet, hogy egy a nemzetközi vizeken történt incidens során szonárimpulzusokkal okozott egészségkárosodást ausztrál búvároknak.

Az ausztrál védelmi miniszter, Richard Marles azt mondta, hogy Japán közelében egy kínai hadihajó veszélyes és nem professzionális akciót hajtott végre. A hadihajó egy ausztrál fregattot közelített meg, miközben annak propellerjeit búvárok tisztították meg a beleakadt halászhálóktól, írta a BBC.

A kínai hajó ekkor kezdett el szonárimpulzusokat kibocsájtani, amivel kiűzte a vízből a búvárokat, akik eddigre már kisebb egészségkárosodást szenvedtek.

A Diving Medical Advisory Committee, egy londoni székhelyű szervezet szerint a magas hangerejű víz alatti hangok szédülést, halláskárosodást vagy egyéb sérüléseket okozhatnak a búvároknak. A Sydney Morning Herald azt írta, hogy nagyjából ötszáz méteres távolságból már kibírhatatlanok ezek az általában tájékozódás céljából kibocsátott hanghullámok, és olyan hatásuk van, mintha valaki egy nagyon hangos rockkoncerten lenne.

Az ausztrálok közleménye szerint a HMAS Toowoomba fregatt a megszokott tengeri csatornákon és a nemzetközileg ismert jelek felhasználásával bejelentette, hogy búvárműveleteket hajt végre.

A Csendes-óceán ázsiai térsége folyamatosan feszültségektől terhelt, Ausztrália sem nézi jó szemmel a kínai kontroll kiterjesztését, de a Fülöp-szigetek is többször jelezte, hogy kínai hadihajókkal keveredett incidensbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!