Kínai hajók bekerítették és megkergették a Fülöp-szigeteki parti őrség hajóit

2023. november 12. – 13:46

Kínai hajók bekerítették és megkergették a Fülöp-szigeteki parti őrség hajóit
A Fülöp-szigeteki parti őrség egyik tengerésze a kínai parti őrség hajóját kamerázza, míg a távolabbi hajóról három kínai tengerész filmezi a Fülöp-szigeteki hajót – Fotó: Jam Sta Rosa / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bekerítették, megkergették, vízágyúzták a Fülöp-szigeteki parti őrség hajóit a kínai parti őrség és az őket kísérő tengeri zsoldosok – írja az AP. A hírügynökség újságírói ott voltak a Fülöp-szigeteki hajón, mikor az eset történt.

A helyzet első ránézésre teljesen ártalmatlannak tűnhetett. Nemzetközi jog szerint a Dél-kínai-tenger egy adott része a Fülöp-szigetekhez tartozik, ezért 1999-ben szándékosan zátonyra futtatták ott egy hajójukat, a BRP Sierra Madrét, hogy helyőrségként, bázisként szolgáljon. Ide rendszeresen hajóval szállítanak ellátmányt, felszerelést és ugyanígy fuvarozzák a legénységet.

A probléma az, hogy Kína nem fogadja el azt a 2016-os, nemzetközi békéltető által hozott döntést, ami alapján a terület a Fülöp-szigeteké (és az ENSZ is így gondolja), hanem teljesen a sajátjának tekinti. Emiatt rendszeresen próbálják akadályozni a Fülöp-szigetek hajóit, ahogy pénteken is tették. Legalább 33 hajót küldtek a BRP Sierra Madre környékére. Eközben az Egyesült Államok haditengerészeti repülője körözött a hajók felett, hogy az USA érzékeltesse, a kínai agresszió esetén megvédik a legrégebbi szövetségesüket a térségből.

A zátonyra futtatott BRP Sierra Madre – Fotó: Jam Sta Rosa / AFP
A zátonyra futtatott BRP Sierra Madre – Fotó: Jam Sta Rosa / AFP

Pénteken négy órán át néztek farkasszemet a kínai és Fülöp-szigeteki hajók, és bár a kínaiak próbáltak beállni eléjük, vízágyúval lőtték az ellátmányt szállító motorcsónakot és többször bekerítették a Fülöp-szigeteki hajókat, a küldetés végül sikeres volt.

A Fülöp-szigeteki parti őrség vezetője szerint Kína bárhogy is próbálja akadályozni őket, nem fognak agresszívan reagálni, nem fognak fegyveresen támadni. Persze ha Kína erőszakhoz nyúl – mondta –, meg fogják védeni a területüket.

Az, hogy most több újságírót is felengedtek a küldetésen részt vevő hajóikra, egy új, megszégyenítő médiataktika része. Az elképzelés az, hogy ha a világ látja, hogy Kína milyen eszközökhöz folyamodik, többen fognak tiltakozni a hasonló esetek ellen.

Eközben a Kínai vezetés azt írta az AP-nek, hogy ők valójában a saját területüket védik, és követelik, hogy a Fülöp-szigetek szüntesse meg a BRP Sierra Madrén kialakított bázist és szüntessék be a „provokációt”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!