Halálzónának nevezte az al-Sifa kórházat a WHO, miután a helyszínen járt

2023. november 19. – 08:41

Másolás

Vágólapra másolva

Az al-Sifa kórházban jártak szombaton a WHO szervezetei, hogy a helyszínen tájékozódjanak a helyzetről és gyors helyzetelemzés után döntsenek a további missziókról. A látogatás során az izraeli erők biztosították a biztonságos áthaladást a megbeszélt útvonalon, a kórház közvetlen közelében ugyanis folyamatosan heves harcok folytak, így a művelet nagyon kockázatos volt.

Korábban szombaton az IDF elrendelte a kórház kiürítését, így a kórház területén menedéket kereső 2500 menekült, valamint számos mozgásképes beteg és a kórházi személyzet is elhagyta a létesítményt, mire WHO megérkezett.

A nemzetközi szervezet csupán egy órát tölthetett a kórházban, amelyet később „halálzónának” neveztek közleményükben, a helyzetet pedig kétségbeejtőnek. Állításuk szerint mivel az egykor a legnagyobb, legfejlettebb és legjobban felszerelt gázai kórházban nincs

  • tiszta víz,
  • üzemanyag,
  • gyógyszerek,
  • élelmiszer és
  • más alapvető eszközök,

az al-Sifa lényegében megszűnt orvosi intézményként működni.

A folyosók és a kórház területe tele volt orvosi hulladékokkal és törmelékkel, ami növeli a fertőzésveszélyt. A betegek és az egészségügyi személyzet tagjai is az evakuálásukért könyörögtek a WHO-nak. A kórház már nem tud betegeket fogadni, a sérülteket és betegeket egy túlterhelt és alig működő másik kórházba irányítják.

Illusztráció: Bakró-Nagy Ferenc / Telex
Illusztráció: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

A szervezet szerint a hatalmas kórházkomplexumban szombaton még mindig 25 ápoló és 291 beteg volt, köztük 32 kritikus állapotban lévő csecsemő, 22 dialízisre szoruló és két intenzív osztályon kezelt beteg.

A betegek túlnyomó többsége háborús sérült, köztük sokan többszörös törésekkel és amputációkkal, fejsérülésekkel, égési sérülésekkel, mellkasi és hasi sérülésekkel.

29 súlyos gerincsérüléssel rendelkező beteg orvosi segítség nélkül mozogni sem tud.

A sérültek közül sokan súlyos fertőzésben szenvednek az antibiotikumhiány és a rossz higiéniai körülmények miatt.

„A WHO és partnerei sürgősen terveket dolgoznak ki a megmaradt betegek, a személyzet és családjaik azonnali evakuálására, melyre 1-3 napban kerülhet sor, a harcoktól függően” – derült ki a szervezet közleményéből.

Az izraeli hadsereg szerint a kórházban – ahol szerda reggel razziát tartott – egy alagúthálózatban kialakított Hamász-búvóhely található. Az iszlamista mozgalom ezt tagadta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!