Scholz továbbra is hajlandó lenne tárgyalni Putyinnal, ha az orosz elnök megtenné a megfelelő lépéseket

2023. november 18. – 18:15

Scholz továbbra is hajlandó lenne tárgyalni Putyinnal, ha az orosz elnök megtenné a megfelelő lépéseket
Tűzoltók dolgoznak egy orosz dróncsapás után 2023. november 18-án, Zaporizzsja régióban – Fotó: State Emergency Service of Ukraine / Handout via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szombati összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeiről.

  • Olaf Scholz német kancellár felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy tegye meg az első lépést az orosz–ukrán háború békés megoldása felé. „Vissza kell vonnia a csapatokat” – mondta Scholz a Brandenburg tartománybeli Nuthetalban tett látogatása során. „Ennek azonban semmi jele” – válaszolta a kancellár arra a kérdésre, hogy lehetségesek-e a béketárgyalások. „Putyin nem érhet el azzal sikert, hogy erőszakkal annektálja a szomszédos ország egyes részeit” – mondta Scholz, aki ismét biztosította Ukrajnát arról, hogy Németország addig segíti az orosz invázióval szembeni védekezését, amíg az szükséges. Scholz azt mondta, hogy továbbra is hajlandó lenne újra tárgyalni Putyinnal, ám Putyin egyelőre nem mutatja jelét annak, hogy „bármiben is engedne”. A kancellár már többször is kijelentette, hogy elvben kész a további tárgyalásokra, de ehhez Putyin részéről is megfelelő lépésre lenne szükség. Scholz és Putyin legutóbb 2022. december 2-án beszéltek telefonon.
  • Oroszország péntek este újabb nagyszabású dróntámadást indított Ukrajna ellen. A csapások több mint 400 városban és faluban okoztak áramkimaradásokat az ország déli, délkeleti és északi részén – közölték ukrán tisztviselők. A jelentés szerint Oroszország 38 darab iráni gyártmányú Shahed drónt indított el, amelyek közül 29-et lelőtt az ukrán légvédelem. Az egyik átjutott drón egy energetikai létesítményt talált el a dél-ukrajnai Odessza régióban, ahol emiatt 2000 otthon maradt áram nélkül.
  • Közben az ukrán csapatok a Dnyeper folyó keleti partján állomásozó orosz erők visszaszorításán dolgoztak szombaton – közölte az ukrán hadsereg. Ez egy nappal azután történt, hogy Ukrajna azt állította, hogy több hídfőállást is biztosítottak a folyónak azon az oldalán, amit eddig az oroszok ellenőriztek. Az, hogy Ukrajna megvetette lábát a Dnyeper keleti partján, kis, de potenciálisan jelentős stratégiai előrelépést jelenthet a holtponton lévő háborúban. Az ukránok most arra törekedtek, hogy „a lehető legtávolabb szorítsák vissza az orosz hadsereg egységeit, hogy megkönnyítsék Herszon régió nyugati felének életét” – mondta Natalja Humenyuk, Ukrajna déli hadműveleti parancsnokságának szóvivője.
  • Oroszország szombaton rakéták sorozatát lőtte ki a frontvonalhoz közeli Komisuvaha falura Zaporizzsja régióban. „Az első két csapás következtében négy helyi lakos megsebesült, és tűz ütött ki egy lakóházban. Amikor a rendőrség és a mentők a helyszínre érkeztek, az oroszok újabb csapást mértek. A mentőszolgálat két dolgozója meghalt, további három pedig megsebesült” – közölte az ukrán rendőrség. (Guardian)
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!