Az ukrán csapatok megvetették a lábukat a Dnyipro folyó keleti partján

2023. november 15. – 11:43

Az ukrán csapatok megvetették a lábukat a Dnyipro folyó keleti partján
Tűzoltó dolgozik az orosz rakétacsapásban súlyosan megrongálódott lakóháznál Szelidovében, Donyeck régióban, 2023. november 15-én – Fotó: Alina Smutko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdai összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeiről.

  • Többemeletes lakóházba csapódott egy orosz rakéta a kelet-ukrajnai, Donyeck megyei Szelidovében. Egy sebesült férfit és egy nőt kórházba szállítottak, három másik lakót, köztük egy gyereket sikerült épségben kimenteni, de legalább egy ember feltehetően a romok alatt rekedt – közölte Ihor Klimenko belügyminiszter a Telegramon. A négyemeletes épület nagy része romba dőlt. (Reuters, MTI)
  • A brit hírszerzés jelentése szerint Putyin még idén bejelenti, hogy elindul a 2024-es elnöki választáson. A Kreml november elején erősítette meg, hogy az orosz elnök még az év vége előtt megtartja szokásos évösszegző sajtótájékoztatóját – a beszéd kiindulási pontja lehet Putyin kampányának is. 2022-ben az eseményt törölték, valószínűleg azért, mert Oroszország az előző hetekben katonai kudarcokat szenvedett Ukrajnában. (X)
  • „Ukrajna védelmi erői megvetették a lábukat a Dnyipro (Dnyeper) folyó keleti partján” – erősítette meg Volodimir Zelenszkij vezérkari főnöke, Andrij Jermak. A folyónak ez az oldala orosz ellenőrzés alatt áll, ez az első alkalom, hogy megerősítették, hogy az ukrán csapatok átjutottak a területre. (Guardian)
  • Jermak bejelentése után nem sokkal Oroszország is megerősítette, hogy az ukránok átléptek a Dnyipro keleti partjára. „Az ukrán csapatok megpróbálják visszaszorítani az orosz erőket a Dnyipro folyó mentén, a déli Herszon régióban” – közölte az orosz hadsereg, de hozzátették, hogy „pokoli tűzzel” várták őket. (Guardian)
  • „Oroszország Avgyijivka közelében gyorsabban és nagyobb mértékben veszít embereket és felszerelést, mint Bahmutnál” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az elmúlt hónapban a kelet-ukrajnai város környékén, különösen délen, fokozódtak a harcok. „Minél több orosz erőt semmisítünk meg Avgyijivka közelében, annál rosszabb lesz az ellenség általános helyzete és a háború általános lefolyása” – mondta Zelenszkij. (Guardian)
  • Meghalt két katasztrófavédelmi dolgozó (egy 31 és egy 34 éves férfi) Dél-Ukrajnában, miközben egy orosz rakétatámadás okozta tüzet próbáltak meg eloltani. Zaporizzsja régióban az orosz erők fél óra akatt három rakétát lőttek ki, a régió kormányzója szerint egy polgári létesítményt ért találat. A tűzoltók perceken belül a helyszínre értek, már az oltáson dolgoztak, amikor újabb csapás érte az épületet. Ketten meghaltak, legalább hét másik ember megsérült. A sebesültek között három tűzoltó és négy civil van. (Suspilne)
  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával tárgyalt az EU lőszergyártásának növeléséről és a „kritikus infrastruktúrák” ellenálló képességéről. Az EU vállalta, hogy jövő márciusig 1 millió tüzérségi lövedéket és rakétát szállít Ukrajnának, de egyre többen vannak azon a véleményen, hogy a jelenlegi gyártási ütem mellett a határidő tarthatatlan. (X)
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!